Connect with us

technokrata

Cisco csúcstechnológia közép-kelet-európai szállodákban

Dotkom

Cisco csúcstechnológia közép-kelet-európai szállodákban

Közép-Kelet Európa egyre népszerűbb idegenforgalmi és konferencia-helyszín. A Cisco Systems hálózataira alapozva a régió szállodái olyan rendszereket és alkalmazásokat vezetnek be, amelyek a 21. századi szállóvendégek igényeinek is képesek megfelelni. A technológiai fejlesztések révén olyan gördülékeny és műszakilag fejlett szolgáltatásokat nyújthatnak, amelyeket a világ bármely részén megirigyelhetnek.

A szlovén fővárosban, Ljubljanában található Dominia Grand Media szálloda minden szobájában egy 42” – a lakosztályokban 84” – átmérőjű Sony plazmaképernyő található, amely az általános kommunikációs szolgáltatások mellett televízióként, hifi-lejátszóként, valamint monitorként is használható. Ez elsőre bonyolultnak tűnhet, pedig nem az: a vendégek ugyanis az összes funkciót egyetlen távirányítóval vezérelhetik. A képernyőn megjelenő multimédiás anyagok, többek között az éttermek, golfklubok és más helyi szórakozóhelyek pillanatképei két Cisco 510 sorozatú tartalom-kiszolgáló segítségével jutnak el a szobákba.

A szállóvendégek emellett a Cisco Aironet 1200-as vezeték nélküli hozzáférési pontokról biztonságos hozzáféréssel kapcsolódhatnak az Internetre. Sokan ebben talán nem találnak semmi rendkívülit, azonban a szállodában nem csupán a vezeték nélküli Internet-használat, hanem 43 ország vezetékes telefonszámainak hívása is ingyenes. Ez az „apró” figyelmesség a Cisco egységes IP-hálózata révén vált lehetővé: az IP-technológia és az optikai hálózat jóvoltából a szálloda sokkal olcsóbban kínálhatja kommunikációs szolgáltatásait.

A Grand Media egyéb szlovéniai települések mellett Bosznia-Hercegovina fővárosában, Szarajevóban, valamint a németországi Schwerinben is hasonló infrastruktúrák kiépítését tervezi. A szállodafejlesztő cég a világ más részein, illetve lakóparkokban és a kereskedelmi ingatlanfejlesztésben is szeretné megvalósítani ezt a modellt.

A közép-kelet európai vendéglátóipar jó hírnevének öregbítésében a Grand Media mellett más cégek is kiveszik részüket. A krakkói Sheraton hotel nemrégiben újabb színfolttal gazdagította vendégeinek életét, és a szobákat színes érintőképernyővel felszerelt Cisco 7970G IP-telefonokkal látta el. Ez Európában az első, egész épületre kiterjedő ilyen rendszer.

A Sheraton Krakow egységes Cisco IP-hálózatára kapcsolódó telefonok egyfajta hotelportálokként működnek, amelyeken keresztül a szálloda összes kommunikációs szolgáltatása elérhető. Az infrastruktúra kiépítése során a NextiraOne rendszerintegrátor a Nevotek cég vendégközpontú alkalmazásait használta.

A szálloda telefonjain a hanghívások mellett a portáról, illetve külső hívóktól érkező, személyre szabott üzenetek is továbbíthatók. A vendégek ezen kívül a szobafoglalási adatbázist is elérhetik, és telefonon keresztül vásárolhatnak a hotel boltjában.

Az integrált IP-kommunikáció előnyeit legjobban talán a hotel azon szolgáltatása példázza, amelyet nemzetközi vendégei részére fejlesztett ki. Mit tegyen a messzi földről jött utazó, ha szerettei tudtára kívánja adni, hogy rendben megérkezett, de odahaza családja még javában alszik? Az IP-telefonok jóvoltából a szállóvendég e-mailben is elküldheti hangüzenetét. Ehhez elegendő a készülék gombjaival bebillentyűznie az e-mail címet, majd a szokásos módon a telefonkagylóba beszélni. Másnap reggel azután a család a bejövő üzenetek postaládájában találja a megnyugtató hírt.

A Sheraton Krakow a város első külföldi tulajdonú ötcsillagos szállodája. A szálloda összesen 233 szobájában és lakosztályában elsődleges telefonként egy 7970G típusú, másodlagos telefonként pedig egy fekete-fehér kijelzőjű 7902G sorozatú készüléket használnak. A szálloda Cisco IPCC Express Edition platformon futó, IP-telefonos hívásközpontjában hat ügyintéző válaszol a vendégek kérdéseire, és az adminisztratív személyzet munkáját is hasonló készülékek segítik.

A takarítók és a biztonsági személyzet, valamint a többi mobil dolgozó vezeték nélküli Cisco 7920-as IP-telefonokat használ. Ezek a készülékek az egész hotelt behálózó Cisco 802.11b vezeték nélküli hozzáférési pontokon keresztül kapcsolódnak a hálózatra. A biztonságos Wi-Fi hozzáférési pontokról a hordozható számítógépek tulajdonosai szobájukból vagy akár nyilvános helyekről is felkapcsolódhatnak az Internetre.

A hotelágazat „mintaszállodáinak” kikiáltott Sheraton Krakow és Dominia Grand Media olyan technológiákat alkalmaz, amelyek világszerte mindinkább az iparág szabványaivá válnak, és ráadásul a vendégeknek nyújtott szolgáltatások javítása mellett jelentősen megkönnyítik az üzemeltetést is.

A takarítók például a szobákban elhelyezett billentyűzetről vagy a vezeték nélküli digitális személyi adatkezelőkről módosíthatják az adott szoba státuszát a foglalási rendszerben. Így a takarítás befejezése után azonnal tisztává „varázsolhatják” a szobát az adatbázisban; nem kell megvárniuk, hogy a teljes szinttel végezzenek. Hasonló előnyökkel jár az is, hogy a hotel telefonszámait és a szobaszolgálat menüit nyomtatott lapok helyett az IP-telefonok kijelzőjén lehet megjeleníteni. Ez az apró változtatás a hotel szempontjából számottevő megtakarítást jelent a nyomtatási és papírköltségek terén, ráadásul a kínálatot is gyakrabban módosíthatják.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd