Connect with us

technokrata

Microsoft: nem fenyegeti a Vistát újfajta vírus!

Dotkom

Microsoft: nem fenyegeti a Vistát újfajta vírus!

Pénteken jelentette be a redmondi szoftverfejlesztő vállalat, hogy az új operációs rendszernek nem lesz része az a komponens, ami miatt az antivírus szakértők pár napja elkezdték kongatni a vészharangokat.

Még a múlthét végén számoltunk be a Monad néven futó parancssoros shellről, mellyel kapcsolatban már meg is jelent az első ártalmas kód: egy vírusíró az Interneten azt prezentálta, miként lehet a Monadot felhasználni alantas tervek megvalósítására. Az F-secure szerint, ha az eszköz valóban adoptálásra kerül a Vistában, akkor ez lehet a várható behatolási pontok közül az első.

A Microsoft azonban pénteken hivatalosan is cáfolta, hogy a következő asztali operációs rendszer része lesz az eszköz. Redmondi tájékoztatás szerint a Monad először az egyelőre Longhorn Server kódnéven futó szerver OS piacra kerülésével debütál majd. Ennek várható megjelenési ideje 2007-re esik. „A Monad nem lesz a Windows Vista végleges verziójának része, azaz ezek a lehetséges vírusok nem érintik majd a Windows Vistát.” – vázolta tömören Stephen Toulouse, a Microsoft biztonsági csoportjának egyik programmenedzsere egy blogban.

Monad
Parancssoros vezérlésre mindegyik Windows képes; XP alól ezt a cmd paranccsal lehet „előcsalni”. A következő generációs operációs rendszerben ezt a lehetőséget továbbfejlesztette a Microsoft, így a Monad (amely MSH néven is fut) jóval összetettebb feladatok ellátására is alkalmazható – sokkal inkább hasonlít már a Unix alapú rendszereken található Bash-hez. Azzal azonban, hogy komplexebb scriptek futtatására is lehetőség nyílik, a Microsoft egy újabb potenciális ajtót nyithat a behatolók számára. Ha nem a Vistában, akkor később.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle