Connect with us

technokrata

Az NHH elutasította az egyetemes szolgáltatók támogatási kérelmét

Dotkom

Az NHH elutasította az egyetemes szolgáltatók támogatási kérelmét

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) által működtetett Egyetemes Elektronikus Hírközlési Támogatási Kassza javaslata nyomán az NHH Hivatalának határozatai szerint a Kassza a 2004-ben nyújtott egyetemes szolgáltatás után nem fizethet támogatást az egyetemes szolgáltatóknak, közölte az NHH szerdán.

Az egyetemes szolgáltatók – a Magyar Telekom Rt., a Hungarotel Rt., az Invitel Rt., az Emitel Rt., és a Monortel Rt. – támogatási kérelmét azért nem lehetett elfogadni, mert a társaságok beadványai nem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak sem formai, sem tartalmi szempontból.

Az egyetemes szolgáltatást nyújtó társaságoknak a Kasszától igényelt támogatás kiszámításakor a nettó elkerülhető költségek módszertanával, az előnyök és hátrányok figyelembevételével bizonyítaniuk kell, hogy az egyetemes szolgáltatás nyújtása többlet költségeket jelent a számukra. A szolgáltatók ezzel szemben csak a hátrányokat mutatták ki beadványaikban, míg a szintén kimutatandó előnyöket nem, de az általuk benyújtott adatok a jogszabályi követelményekkel ellentétben auditálva sem voltak.

Az elutasító határozatok tervezeteivel a Kassza öt szolgáltatóból álló ellenőrző testülete – Magyar Telekom Rt. és a Hungarotel Rt. különvéleményével – egyetértett.

A 2004-ben egyetemes szolgáltatást nyújtó öt vezetékes szolgáltató együttesen mintegy 2 milliárd forintos támogatási összeget igényelt a Kasszától.

Az egyetemes szolgáltatások körébe tartozik az, hogy az ország egész területén biztosítani kell olyan hozzáférést, ami lehetőséget ad belföldi és nemzetközi hívások, faxüzenetek és adatátviteli hívások kezdeményezésére és fogadására, illetve Internet-hozzáférésre, legalább 9600 bit/s sebességű adatátviteli sebességgel. Szintén ebbe a körbe tartozik a nyilvános fülkék fenntartása az előírt lefedettséggel, az előfizetői névjegyzék elérhetővé tétele, valamint a tudakozói szolgáltatások nyújtása.

Az elsőfokú határozatok jogerőre emelkedését követően a vezetékes- és mobilszolgáltatóknak, valamint az érintett körbe tartozó Internet-szolgáltatóknak sem lesz a Kasszába való befizetési kötelezettségük.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle