Connect with us

technokrata

Ugrásszerűen nőtt a biztonsági támadások száma

Dotkom

Ugrásszerűen nőtt a biztonsági támadások száma

Az IBM felmérése szerint az idei év első felében durván 50 százalékkal emelkedett meg a vírustartalmú e-mailek és a bűnözők által kezdeményezett biztonsági támadások száma. A kormányzati, gazdasági szolgáltatásokat nyújtó, ipari és gyógyászattal foglalkozó cégek voltak a legkedveltebb célpontok.

A Kék Óriás Global Business Security Indexe az egész világra kiterjedően mutatja az IT-biztonsági trendeket. A nemrég kiértékelt felmérés egyik legfontosabb megállapítása, hogy csökkent a profitot kevésbé hozó fenyegetések száma; a pénzügyi hasznot jelentő adatlopás vagy személyazonossággal való visszaélés azonban jelentős mértékben megemelkedett. Az IBM által készített jelentés szerint több mint 237 millió támadás következett be 2005 első felében, az egész világot tekintve. A legtöbbet támadott szektort a kormányzati szféra tette ki, amely „egymaga” 54 millió támadást kellet, hogy elviseljen. Második helyre az ipar területén tevékenykedő vállalatok jutottak, 36 milliónyi támadással.

Új fogalom van születőben, az úgynevezett spear phishing, azaz a „dárdás jelszóhalászat”. Erről akkor beszélünk, amikor a támadó(k) nem „vaktában” próbálkoznak a jelszólopás trükkjeivel, hanem kifejezetten egy adott cég alkalmazottjai ellen irányuló akcióról van szó. Az ilyen esetek mögött többnyire gazdasági, politikai vagy szociális motivációk állnak, de az sem ritka, hogy a versenytárs igyekszik a konkurenciának alátenni. A spear phishing mértéke január óta megtízszereződött.

A jelentés megállapítja, hogy 2004 decemberében minden 52-ik elektronikus üzenet volt valamilyen biztonsági fenyegetést jelentő kóddal fertőzött. Júniusra ez a szám sajnos komolyan leromlott: az IBM kutatása szerint immár minden 28 e-mail tartalmaz ilyen kockázatot. Ezzel összhangban egyre inkább permanenssé váltak az egyes cégeket érintő támadások, így a biztonsági szabályzat egyszeri elmagyarázása helyett az alkalmazottakat folyamatosan figyelmeztetni kell a rendelkezések betartására, ajánlja az IBM.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd