Connect with us

technokrata

Linux kernel – kiküszöbölt súlyos hibák

Dotkom

Linux kernel – kiküszöbölt súlyos hibák

Sokkal jobb állapotban van a tavaly decemberihez képest a 2.6-os rendszermag, de azért még akadnak hibák.

A Coverity nevű cég tavaly decemberben nézte át a Linux kernel 2.6.9-es változatát, amiben hat kritikus fontosságú biztonsági hibát fedeztek fel. A minap újfent elvégezték ezt a tesztelést, és úgy találták, hogy a legújabb, 2.6.12-es verzió már mentes ezen biztonsági résektől. Seth Hallem, a Coverity vezérigazgatója azonban úgy nyilatkozott, hogy több mint ezer egyéb, kisebb fontosságú problémára bukkantak ebben a kernelben.

Hallem közlése szerint ezek olyan kódolási hibák, amelyek biztonsági réseket idézhetnek elő a rendszerben; főként a driverekben bukkantak fel. Ez enyhe emelkedésnek mondható, mivel a fél évvel ezelőtti szkenneléskor „mindössze” 985 hibát találtak összesen. „A kernelben levő, általunk jelentett kritikus bugok mind kijavultak. Ugyanakkor még mindig születnek hanyag módon elkészített programsorok. Ahogy az új kód alkalmazásra kerül, új hibák is felmerülnek.” – mondta a Coverity igazgatója.

A vállalat egy érdekes mérőszámot is közzé szokott tenni, ez pedig az általuk átlagos hibasűrűségnek nevezett érték – azaz az ezer kódsorra jutó bugok száma. A korábbi 0,17-ről ez 0,16-ra csökkent, tehát lényegében nem változott.

Maga az elemzés sajnos nem összehasonlítható egy hasonló microsoftos környezetben végzett felméréssel. Habár a Coverity (ahogyan bárki más is) hozzáférhet a Linux rendszermagjának forráskódjához, ám a Windows-éhoz nem. Így arról a cégnek nincsen saját információja, hogy a Microsoft operációs rendszerei hogyan teljesítenek e tekintetben. Mindazonáltal Redmond rendelkezik elemzőeszközökkel: például a Prefasttal, amely a fejlesztők munkaállomásán fut és az egyszerűbb problémákat igyekszik kiszűrni; vagy a Prefixszel, amely a Windows forráskódjában az összetettebb hibák után hivatott kutatni.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd