Connect with us

technokrata

Kísérleti rádióengedély 50 MHz-es sávban meteorit- és az ionoszférához

Dotkom

Kísérleti rádióengedély 50 MHz-es sávban meteorit- és az ionoszférához

A rádióamatőrök érdekképviseleti szervezetei az FNFT 2004. évi módosításakor már kérték a sáv másodlagos jelleggel történő megnyitását az amatőrök számára.

A magyar rádióamatőrök egy csoportja azzal a kéréssel fordult az NHH-hoz, hogy adjon ki részére kísérleti rádióengedélyt az 50 MHz-es sávban. A kísérleti engedély kérelem célja a meteorit- és az ionoszféra E réteg szórás hatásának kipróbálása nagy távolságú rádióösszeköttetések létesítésére.

A sávot jelenleg az FNFT szerint műsorszórásra lehet igénybe venni. Itt történik az MTV1 műsorának sugárzása a budapesti és nagykanizsai adókkal. A hatályos jogszabályok lehetővé teszik az FNFT-től eltérő alkalmazásokra, másodlagos jelleggel kísérleti célú rádióengedély kiadását, legfeljebb három hónap időtartamra.

Megvizsgálva a rádióamatőrök kísérleti rádióengedély kérelmének frekvenciagazdálkodási következményeit, az NHH megállapította, hogy az engedély megfelelő feltételek meghatározása mellett kiadható.

A rádióamatőrök érdekképviseleti szervezetei az FNFT 2004. évi módosításakor már kérték a sáv másodlagos jelleggel történő megnyitását az amatőrök számára. A műsorszórás védelme érdekében – több ország gyakorlatától eltérően – az IHM a sáv megnyitását nem tartotta célszerűnek.

A tényleges zavarhelyzet vizsgálata nélkül a sáv megnyitását az NHH sem támogatja. Jelen kísérlet azonban kis kockázattal teszi lehetővé az amatőr forgalom hatásának vizsgálatát. A kísérletben résztvevők száma korlátozott, kilétük, forgalmazási körülményeik ismertek, így lehetőség van a kísérlet azonnali leállítására, vagy a szükséges korlátozások bevezetésére vételi zavarok esetén.

A zavartatás valószínűsége Budapesten csekély, miután az MTV1 program sugárzása több csatornán történik és a fővárosban nem az érintett 1. csatornán, hanem a 41. csatornán sugárzott műsort veszik.

Nagykanizsa környékén nincs alternatív vételi lehetőség. Tény azonban, hogy annak ellenére sem kapott a Hatóság zavarbejelentést a körzetből, hogy Ausztria 100W teljesítményt engedélyezve több éve megnyitotta a sávot az amatőrök számára.

A leírt helyzetben az NHH úgy döntött, hogy 3 rádióamatőr szervezet megfelelő műszaki felkészültségű tagjai részére kísérleti engedélyt ad ki. Ezen szervezetek:

  • Háros Rádióklub Egyesület,

  • Magyar Rádióamatőr Szövetség,
  • Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület.

A kísérlet 2005. augusztus 1-30 között zajlik, de zavartatás esetén azonnal leállítható. Az egyes állomások maximálisan 5W kisugárzott teljesítménnyel üzemeltethetők.

A kísérletek lefolytatását az NHH mérőrendszerén folyamatosan nyomon követi, zavartatás esetén konzultációt folytat az adott amatőrrel.

A mérésektől függetlenül kérik a lakosság segítségét abban, ha Budapest vagy Nagykanizsa térségében a TV1 műsor vétele során olyan jellegű zavartatás tapasztalnak, amely új keletű és időszakosan fordul elő, akkor jelezzék azt a feo@nhh.hu e-mail címre vagy munkaidőben a 1-468-05-47 telefonszámon.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd