Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kísérleti rádióengedély 50 MHz-es sávban meteorit- és az ionoszférához

Dotkom

Kísérleti rádióengedély 50 MHz-es sávban meteorit- és az ionoszférához

A rádióamatőrök érdekképviseleti szervezetei az FNFT 2004. évi módosításakor már kérték a sáv másodlagos jelleggel történő megnyitását az amatőrök számára.

A magyar rádióamatőrök egy csoportja azzal a kéréssel fordult az NHH-hoz, hogy adjon ki részére kísérleti rádióengedélyt az 50 MHz-es sávban. A kísérleti engedély kérelem célja a meteorit- és az ionoszféra E réteg szórás hatásának kipróbálása nagy távolságú rádióösszeköttetések létesítésére.

A sávot jelenleg az FNFT szerint műsorszórásra lehet igénybe venni. Itt történik az MTV1 műsorának sugárzása a budapesti és nagykanizsai adókkal. A hatályos jogszabályok lehetővé teszik az FNFT-től eltérő alkalmazásokra, másodlagos jelleggel kísérleti célú rádióengedély kiadását, legfeljebb három hónap időtartamra.

Megvizsgálva a rádióamatőrök kísérleti rádióengedély kérelmének frekvenciagazdálkodási következményeit, az NHH megállapította, hogy az engedély megfelelő feltételek meghatározása mellett kiadható.

A rádióamatőrök érdekképviseleti szervezetei az FNFT 2004. évi módosításakor már kérték a sáv másodlagos jelleggel történő megnyitását az amatőrök számára. A műsorszórás védelme érdekében – több ország gyakorlatától eltérően – az IHM a sáv megnyitását nem tartotta célszerűnek.

A tényleges zavarhelyzet vizsgálata nélkül a sáv megnyitását az NHH sem támogatja. Jelen kísérlet azonban kis kockázattal teszi lehetővé az amatőr forgalom hatásának vizsgálatát. A kísérletben résztvevők száma korlátozott, kilétük, forgalmazási körülményeik ismertek, így lehetőség van a kísérlet azonnali leállítására, vagy a szükséges korlátozások bevezetésére vételi zavarok esetén.

A zavartatás valószínűsége Budapesten csekély, miután az MTV1 program sugárzása több csatornán történik és a fővárosban nem az érintett 1. csatornán, hanem a 41. csatornán sugárzott műsort veszik.

Nagykanizsa környékén nincs alternatív vételi lehetőség. Tény azonban, hogy annak ellenére sem kapott a Hatóság zavarbejelentést a körzetből, hogy Ausztria 100W teljesítményt engedélyezve több éve megnyitotta a sávot az amatőrök számára.

A leírt helyzetben az NHH úgy döntött, hogy 3 rádióamatőr szervezet megfelelő műszaki felkészültségű tagjai részére kísérleti engedélyt ad ki. Ezen szervezetek:

  • Háros Rádióklub Egyesület,
  • Magyar Rádióamatőr Szövetség,
  • Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület.

A kísérlet 2005. augusztus 1-30 között zajlik, de zavartatás esetén azonnal leállítható. Az egyes állomások maximálisan 5W kisugárzott teljesítménnyel üzemeltethetők.

A kísérletek lefolytatását az NHH mérőrendszerén folyamatosan nyomon követi, zavartatás esetén konzultációt folytat az adott amatőrrel.

A mérésektől függetlenül kérik a lakosság segítségét abban, ha Budapest vagy Nagykanizsa térségében a TV1 műsor vétele során olyan jellegű zavartatás tapasztalnak, amely új keletű és időszakosan fordul elő, akkor jelezzék azt a feo@nhh.hu e-mail címre vagy munkaidőben a 1-468-05-47 telefonszámon.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés