Connect with us

technokrata

LED-technológia XXL méretben: kétméteres display

Dotkom

LED-technológia XXL méretben: kétméteres display

A Siemens-leányvállalat Osram LED-jei mára közel egyenrangúak a ma szokásos hidegkatódos fluoreszcencia-technikával működő LCD-háttérvilágítással.

Az Osram Opto Semiconductors új display-háttérvilágító rendszere eddig el nem ért képátmérőt tesz lehetővé. A kétméteres (82”) átlóméretű prototípus 1.120 Golden Dragon típusú LED-et tartalmaz. A rendszer skálázható, azaz ennél még nagyobb felületek – gyakorlatban LCD-TV-képernyők – háttér-világítása is lehetséges általa. eljesítményfelvétele igen csekély, a hőleadás minimális, és nincs szükség hűtőventillátorra, így az üzemeltetés költsége is alacsony.

A Siemens-leányvállalat Osram LED-jei mára közel egyenrangúak a ma szokásos hidegkatódos fluoreszcencia-technikával működő LCD-háttérvilágítással: alig 20%-nyi fogyasztás-hatékonyság hiányzik még ehhez. A Golden Dragon diódák a vékonyfilm-technika, azaz fényvisszaverő bevonat alkalmazása mellett – amely minimalizálja a LED-en belüli szóródást és a fényáramot a kívánt irányba tereli – kiegészítő speciális lencsével dolgoznak, melyek az Osram Opto Semiconductors laborjából származnak. Így a rendszer képminősége jobb, mégis kevesebb LED-re van szükség.

A következő generációra irányuló munka máris megkezdődött: a háttérvilágítások még vékonyabbá és költség-hatékonyabbá válnak. A LED-alapú háttérvilágítások 100 nanosec alatti gyors kapcsolási idejük révén csíkmentes képminőséget garantálnak. A jövőben elmaradhat a display-ek LCD-felületén a színszűrő is, mivel a háttérvilágítások képesek lesznek arra, hogy a display-t az egyes primer színekkel maguk vezéreljék. Az egyszínű képszekvenciák oly gyorsan követik egymást, hogy az emberi szem kitűnő élességű képet érzékel.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle