Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hatékonyságnövelés az egészségügyben

Dotkom

Hatékonyságnövelés az egészségügyben

Példaértékű informatikai fejlesztés az Aacheni Egyetemi Kórházban.

A németországi Aacheni Egyetemi Kórház példát vett a nagyvállalatok informatikai döntéstámogató rendszereiről és sikeresen javította információs hálózatát, új alapokra helyezte a pénzügyi elszámolást, illetve megemelte a betegellátás színvonalát. A SAS stratégiai teljesítménymenedzsment megoldásával mintaértékű fejlesztést valósított meg, s ezzel nemcsak a páciensek és a dolgozók elismerését vívta ki, de átláthatóbbá és költséghatékonyabbá tette működését.

Az Aacheni Egyetemi Kórház Németország egyik legnagyobb egészségügyi intézménye. Hatalmas épületkomplexumában 33 klinika és 21 tudományos kutatóintézet, egyetemi oktatóközpont, könyvtár, illetve számos szolgáltató egység (például: gyógyszertár, étterem, mosoda stb.) működik. Alkalmazottainak száma megközelíti a hatezer-háromszázat: 65 professzor és 1.192 tudományos munkatárs mellett még 5.067 főt foglalkoztat. Több mint 1.500 kórházi ágyán évente körülbelül 45.000 fekvőbeteget látnak el, míg rendelőiben 120.000 járóbeteg kap orvosi segítséget.

Gigantikus mérete miatt szokatlanul nagy volt az intézmény vezetői előtt álló feladat is, amikor oly módon kívánták átláthatóvá és racionálissá tenni a kórház működését, hogy információs rendszere egyszerre tegyen eleget a betegek, a dolgozók, a vezetőség és a törvényi szabályozás által megfogalmazott elvárásoknak. Korábban problémát jelentett, hogy a különböző operatív rendszerekben, különösen az SAP R/3 modulokban, tárolt adatokhoz nehezen fértek hozzá, és nyerték ki, és a vezetők nem mindig jutottak hozzá időben a döntéseket előkészítő információkhoz, és kétséges volt, hogy vajon egyformán értelmezték-e azokat. A pénzügyi, emberi erőforrás és infrastrukturális lehetőségek optimális kihasználásához szintén szükség volt valamiféle központi ellenőrző rendszerre, ami ugyanakkor azt is kimutatja, a szervezeti egységek miképp járulnak hozzá az intézmény közös céljainak eléréséhez.

Az Aacheni Egyetemi Kórház vezetői számára az tűnt a legésszerűbb lépésnek, ha új alapra helyezik az intézmény információs rendszerét. Olyan megoldást kerestek, ami a teljes informatikai háttér cseréje nélkül képes integrálni a különböző helyről származó adatokat, gyorsan tud pontos képet adni a szervezet működéséről, illetve lehetővé teszi a hatékonyság mérését és javítását. Végeredményben tehát megkönnyíti a felsővezetők, a klinikák irányítói és az orvosok számára a tervezést és a döntéshozatalt.

A stratégiai, pénzügyi és informatikai szempontok összehangolását a vezetőség a SAS Strategic Performance Management alkalmazásában találta meg. A rendszer központi eleme a SAS Data Warehouse adattárház és a ráépülő Balanced Scorecard döntéstámogató rendszer. Az adattárház segítségével összegyűjthetők a kórház különböző intézményeiben keletkező adatok és megfelelő struktúrában, elemzéshez előkészítve bocsáthatók a felhasználók rendelkezésére, akik így az adatok óriási halmazából hasznos tudást nyerhetnek ki. Például elemezhetik és összehasonlíthatják az adatokkal dokumentált múltbeli eseményeket, vagy rejtett összefüggések felismerésével előrejelezhetnek jövőbeli folyamatokat. A legfejlettebb analitikai alkalmazások választ tudnak adni „Mi lenne, ha…?” típusú kérdésekre is. Ez a modellezési lehetőség jelentősen csökkenti például a pénzügyi döntések kockázatát. Az új rendszer segítségével felgyorsult az információáramlás a kórházban: míg régebben gyakran hetekig is eltartott egy-egy beszámoló összeállítása, ma a kimutatások döntő többsége kevesebb, mint négy óra alatt elkészül.

A Balanced Scorecard modell alkalmazásával a kórház teljes és működési egységek szerinti teljesítménye mérhetővé válik. A klinikák pénzügyi ellenőrzése ennek kiemelten fontos eleme, különösen a betegbiztosítókkal (Krankenkassen) való elszámolás miatt. 2004-ben a németországi egészségügyi reform ugyanis megváltoztatta a betegellátás finanszírozási rendszerét. A kifizetések alapja minden esetben a konkrét szolgáltatás lett, ezért az orvosoknak előre meghatározott szempontok szerint részletesen dokumentálniuk kell minden beteg kezelésének lépéseit. Ezt minél alaposabban és gyorsabban végzik el, a kórház annál hamarabb nyújthatja be a számlát a betegbiztosítónak. Az Aacheni Egyetemi Kórházban ez naponta egymillió euró körüli összeget jelent, nem csoda tehát, hogy az intézmény fizetőképességének biztosítása és a késedelmes befizetésekből fakadó veszteségek minimalizálása mindennél fontosabb.

A betegek közvetlenül is profitálnak az informatikai fejlesztésből. Például a SAS elemzései rámutattak a műtétek beosztásának gyenge pontjaira, illetve a műtők rossz kihasználtságára, az erőforrások hatékony felhasználásával azonban csökkent a betegek várakozási ideje.

Az Aacheni Egyetemi Kórház eredményeit a SAS legrangosabb díjával ismerte el. Az Enterprise Intelligence Award kitüntetést minden évben az az intézmény nyeri el, amelyik a legkiemelkedőbb teljesítményt érte el egy SAS alkalmazás segítségével: jelentősen növelte hatékonyságát, értéket tudott teremteni a megtakarított időből vagy költségekből, illetve megvalósította szervezeti célkitűzéseit.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés