Connect with us

Hirdetés

technokrata

Önmegsemmisítő merevlemezek a piacon

Dotkom

Önmegsemmisítő merevlemezek a piacon

„Vigyázat! A rendszer öt másodpercen belül megsemmisíti magát!”

Amerikai filmekben már biztos mindenki látott olyan jeleneteket, ahol azután, hogy a titkosügynök megnézte a küldetéséhez szükséges információkat, az adathordozó automatikusan tönkretette magát (vagy a lejátszó berendezés tette a médiát a továbbiakban olvashatatlanná). Mindez már nem csak a fantázia egyik szüleménye, hanem kézzelfogható valóság.

Az adatszivárgás, mértékét tekintve nem a titkos kormányzati ügynökségeknél okozza a legnagyobb gondot, hanem a vállalati titkok terén jelent nagy problémát. Az üzleti információk, bizalmas adatok kijutása a versenytársakat komoly helyzeti előnybe hozhatja, nem ritkán az adott cég teljes ellehetetlenülésével jár együtt. A vállalatoknak tehát tenniük kell ellene valamit – vagy, ha már kijutottak a titkok, meg kell próbálni megsemmisíteni vagy olvashatatlanná tenni azokat.

Szoftveresen…

A fenti célt szolgálja az Absolute Software nevű cég új fejlesztése, melyet kifejezetten a gazdasági szféra számára hoztak létre. A Computrace nevű alkalmazás felhasználói felhívhatnak egy telefonszámot, amin bejelenthetik adatokkal teli winchestereik eltűnését. Ezt követően a szolgáltatás üzemeltetői a legközelebbi alkalommal, amikor az ominózus háttértároló hozzáférhetővé válik az Interneten keresztül, letörlik az azon tárolt bizalmas adatokat. Nem is akárhogy: többször egymás után, véletlenszerűen felülírják egyesekkel és nullákkal az eszköz teljes tartalmát.

Ahogyan azt sokan tudják, egy komplett adattakarító művelet, ami eleget tesz az USA védelmi minisztériuma által kiadott ajánlásnak is, egy nagyobb winchesternél akár órákig is eltarthat. Az Absolute Software erre a feladatra egy 10 perc és fél óra közötti időtartamot jelöl meg, attól függően, hogy mennyi adatot kell eltüntetni. Persze mit sem ér ez, ha a merevlemez nem kapcsolódik fel a Világhálóra, gondolhatnánk.

Nos, ez nem így van. A három évre 100 dollárért igénybe vehető szolgáltatás (melyet több mint 400 ezren használnak már az Egyesült Államokban) olyan extra lehetőségeket is nyújt az ügyfélnek, mint például az offline védelem. Beállítható például, hogy amennyiben a védett winchestert tartalmazó PC-hez hozzá akarnak férni, de ezt egy nem megfelelő kóddal teszik, akkor automatikusan beinduljon a fent említett törlési folyamat. Persze azért vannak buktatói a dolognak – elég kellemetlen elveszteni az adatokat (vagy az ahhoz való hozzáférést) pusztán azért, mert hirtelenjében nem jut a felhasználó eszébe a megfelelő azonosító, vagy többször is elgépeli azt.

…és hardveresen

De hol jön a képbe az önmegsemmisítő merevlemez? Nos, az Ensconce Data Technologies kínál nemsokára olyan meghajtókat, amelyek speciális kémiai port tartalmaznak. A különleges winchesterek képesek érzékelni, hogy éppen eltulajdonítják őket – például azt, hogy egy vandál tönkreteszi a számítógépet vagy a beépített GPS úgy érzékeli, hogy túlságosan messze jutott eredeti helyzetétől. Ekkor egy olyan kémiai anyagból álló felhőt fúj az eszköz belsejében forgó lemezekre, amitől az azon levő összes adathordozó réteg nagyban károsodik, az adatvisszaállítás pedig lehetetlenné válik.

Azt persze nem árulja el a cég, hogy milyen anyagot használ, de állítólag semmivel sem szennyezőbbet, mint amit az emberek mosogatáshoz alkalmaznak. A cég igazgatója mindössze annyit mondott, hogy ugyan direkt nem dugná bele a kezét egy ilyen „felhőbe”, de a környezetre nem különösebben káros. Viszont az kiderült, hogy a merevlemez maga nagy mértékben ellenáll a fizikai behatásoknak, tehát például egy véletlen döccenés vagy kisebb rázkódás nem indítja be magától az adatpusztítási folyamatot. Az elsősorban katonai ügyfeleknek és az üzleti élet néhány képviselőjének árusított winchesterek ára 2500 és 9000 dollár között lesz, amikor majd a jövő év elején megjelenik.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés