Connect with us

Hirdetés

technokrata

A világ 500 leggyorsabb szuperkomputere közül több mint 300 Intel processzorra épül

Dotkom

A világ 500 leggyorsabb szuperkomputere közül több mint 300 Intel processzorra épül

A legújabb Top 500-as listán szereplő szuperszámítógépek legtöbbje Intel processzorral működik, mely komputereket többek között a globális időjárás-előrejelzés pontosságának vagy az űrutazások biztonságosabbá tételének javításához használják.

A 2005. június 22-én bejelentett Top 500-as lista 25. kiadása alapján a világ 500 legjobb rendszere közül 333-ban működik Intel processzor. Öt évvel ezelőtt csak négy rendszer épült Intel megoldásokra, azóta azonban jelentős mértékben emelkedett ezen komputerek aránya, így mára ez lett a legelterjedtebb szuperkomputer architektúra a listán.

A most kiadott rangsor szerint három Intel alapú platform foglalja el a népszerűségi lista első, a második és a harmadik helyét is: az Intel Xeon és a 64-bites Intel Xeon processzorok 254 rendszert „üzemeltetnek”, míg Intel Itanium 2 processzorra 79 rendszer épül.

A legjobb 500 rendszer több mint felét Intel Xeon processzorok „hajtják”, így ezek hétszer gyakoribbak, mint a sorban következő, x86-os architektúrára épülő rendszerek. Az egy éve bemutatott 64-bites Intel Xeon processzorokat máris 77 számítógépes rendszerben használják.

„Büszkék vagyunk, hiszen rengeteg tudományos fejlesztés végezhető a jelenleg tudósok számára elérhető Intel szabványokra alapuló szerverplatformok által.” – mondta Kirk Skaugen, az Intel Corporation Server Platform csoportjának vezetője. „Néhány éve az volt az álmunk, hogy ezt a félelmetes számítástechnikai „erőt” elérhetővé tegyük az egyetemek, kormányok és üzleti vállalkozások számára is, gyorsan és megfizethető módon. Jelenleg a Top 500 rendszerek mindegyike meghaladja az egy másodperc alatti 1 trilliónyi számítási művelet elvégzését. Így azt gondolom, az álom most valósággá válik.”

A nagyteljesítményű számítástechnikát népszerűsítő (high-performance computing – HPC) közösség megpróbálja kitolni a mérnöki és tudományos munka határait, de a HPC közösség által elért számítástechnikai technológiák nem csak a kutatólaboratóriumok számára fontosak; előnyöket rejtenek az emberek mindennapi életére nézve is. Az elektromágneses tér szimulációja, a számítógépes folyadék-dinamika, vagy az elemek analizálása mind olyan példák, amelyek elvégzését korábban csak a szuperkomputerek által tudtuk elképzelni, míg ma már széles körben elterjedt a vállalatok körében, a chipsek, mobiltelefonok vagy autók tervezése, és gyártása során.

A NASA Columbia szuperkomputere például Intel Itanium 2 processzorokra épül, és a Silicon Graphics építette. Ez a gép változatlanul a Top 500 lista első tíz helyezettje közé tartozik. A Columbia továbbra is kulcsfontosságú eszköz a NASA számára az űrsiklók, és az asztronauták visszatéréséhez.

A félévente kiadott Top 500-as szuperkomputer-listát készítői: Hans Meuer a Mannheimi Egyetemről, Erich Strohmaier és Horst Simon az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának Nemzeti Energetikai Tudományos-Kutatási Központjából, valamint Jack Dongarra a Tennessee Egyetemről.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés