Connect with us

technokrata

Informatika: hangsúly a biztonságon

Dotkom

Informatika: hangsúly a biztonságon

Húsz százalékkal nőtt az ICON árbevétele.

Az informatikai ágazat fejlődési irányait, trendjeit elemezte a 2004-es eredményekhez fűzött kommentárjában Keleti Arthur, a KFKI Csoporthoz tartozó ICON Számítástechnikai Rt. üzletág igazgatója. Jól látható: még mindig sokat ér a gyártósemlegesség, a húzóágazat pedig az informatikai biztonság.

Merész tervek
Keleti Arthur – A cég 2004-ben 4.152 millió forint bevételt könyvelhetett el, amivel teljesítette tavalyi terveit. Ez különösen azért fontos, mert ezek a tervek nem voltak éppen bátortalanok. Húsz százalékos bevétel növekedést tűztünk magunk elé, amit teljesítettünk anélkül, hogy a létszámot bővítettük volna. A hatékonyság ilyen növekedéséhez persze szükség volt némi belső átalakításra, de ez sem volt jelentős.

Húzóágazat: a biztonság
Keleti Arthur – A húzóágazat – amely a cég egyik fő profilja is egyben – az informatikai biztonság volt; ez a terület közel 50 százalékkal növekedett. Emellett jelentős bevételeket hozott a hálózat- és szervermenedzsment tevékenység, az idén és az elkövetkező néhány évben ettől is sokat várunk. Bevételeink összetételében továbbra is meghatározóak az államigazgatási szektor megbízásai, melyeknek részaránya nem csökkent, és a szűkülő piac ellenére az innen származó bevételeink is növekedni tudtak.

Hangsúly a biztonságon az állami szektorban is
Keleti Arthur – Jelentősen bővült megbízóink köre. A több száz projektből, amit az ICON egy évben megvalósít, az egészen kicsiktől a százmilliós nagyságrendűig minden megtalálható. Az idén több kulcsfontosságú megbízás (100 millió feletti összegű) érkezett, ami azt jelzi, hogy magas állami szinteken az informatikai biztonság egyre fontosabb szerepet kap.

Gyártósemlegesség
Keleti Arthur – A cég igyekszik ragaszkodni ahhoz, hogy egyetlen gyártó felé sem kötelezi el magát. Legyen szó IT-biztonságról, hálózati eszközökről, ügyfeleink mindig több gyártó több terméke közül választhatnak. Ez sok ügyfél szemében nagyon erős bizalmi szempont, hiszen így biztos, hogy a neki legmegfelelőbb eszközt kapja, nem pedig azt az egyet, amit sokan kínálni tudnak. Erős a nyomás a gyáraktól a kizárólagosságra, de nekünk megéri fenntartani a gyártósemlegességet, és ez így lesz a jövőben is annak ellenére, hogy így persze a szakemberek folyamatos képzésére is többet kell költenünk.

Labor jellegű tesztek
Keleti Arthur – Az ICON a termékeket és szolgáltatásokat – az egykori KFKI szellemiség örökségeként – nagyon komoly, labor jellegű teszteknek veti alá, komoly fejlesztő munkát végez rajta, ha szükséges, és még mindig sokkal fontosabb egy-egy termék valós használati értéke, mint az érvényesíthető árrés.

Fontos a törvényi szabályozás
Keleti Arthur – Jelentős a pénzintézetek és más intézmények IT-biztonságáról szóló új, minden eddiginél részletesebb törvényi szabályozása. Az érintettek elemi érdeke, hogy betartsák ezeket az új szabályokat, de ehhez szinte mindenütt fejlesztésre van szükség. Szerencsére az utóbbi időben nagyot változott a cégek hozzáállása, ami nekünk megbízásokat, nekik pedig biztonságos üzemeltetést jelent.

Összességében elmondható, hogy az ICON igen jó évet zárt tavaly, és bízunk benne, hogy ez a tendencia az idén is folytatódik.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle