Connect with us

technokrata

A világ legfényesebb fehérfény-kibocsátó diódája az Osramtól

Dotkom

A világ legfényesebb fehérfény-kibocsátó diódája az Osramtól

Az új fényforrás átlagos élettartama 50.000 óra, azaz napi 8 órás használatot feltételezve közel 18 év.

A Siemens fénytechnikai vállalata, az Osram által kifejlesztett, Ostar Lighting fantázianevű LED 200 lumen fényáramot bocsát ki, azaz szó szerint elhalványítja a villanykörtéket és a neoncsöveket.

Az eddigi legfényesebb Osram LED fényárama 120 lumen volt. Az új fényforrás átlagos élettartama 50.000 óra, azaz napi 8 órás használatot feltételezve közel 18 év. Rendkívüli fényességét annak köszönheti, hogy a félvezető chip által 700 mA-en generált fényt sikerült majdnem teljes mértékben kifelé terelni. Az Osram Opto Semiconductors kutatói ezt több technikai megoldással érték el. A chipen fényvisszaverő fémréteget és különlegesen strukturált, mikroprizma-felületet alakítottak ki, amely a fénysugarakat egy irányba tereli. A chip kék fényt sugároz, amelyet egy második, sárga bevonat változtat fehérre.

Mivel a LED technológia ma még drága, ezt a rendkívül fényes LED fényforrást kezdetben különleges alkalmazásokra (spot-, olvasó- és biztonsági lámpákban) fogják használni. Mivel mérete mindössze 1×3 cm, beépítési mélysége pedig csak 6 mm, az Ostar Lighting új design-lehetőségeket nyit meg a bútorokban vagy épületekben való felhasználás előtt.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák