Connect with us

Hirdetés

technokrata

BalaBit Zorp – és ami mögötte van

Dotkom

BalaBit Zorp – és ami mögötte van

A világ első alkalmazásszintű proxy tűzfala, amelyet magyarok fejlesztenek.

Az ICSA Labs által kiadott minősítés ipari szabványnak számít – az intézet honlapján olvasható tájékoztató szerint a biztonságtechnikai szoftverek körében 95 százalékos az ICSA minősítés elterjedtsége. A Zorp hálózati tűzfalrendszer az első magyar termék, amely megszerezte az ICSA Labs ajánlását, ráadásul egyből a legszigorúbb, nagyvállalati kategóriában. Másrészt a Zorp az egyetlen tűzfal a piacon, melyet az ICSA alkalmazásszintű tűzfalként auditált.

A szoftver mögött álló vállalat más egyedülállósággal is dicsekedhet. A BalaBit az egyetlen közép-európai tűzfal gyártóként meghatározó szereplője a magyar piacnak – a tavalyi év során a nagyvállalati szegmensben értékesített szoftveres tűzfalmegoldások 28 százalékát szerezte meg. Mindez a 2004-es évre vonatkoztatva 120 millió forintos bevételt jelentett. Ezért közel 30 ember dolgozott és dolgozik ma is, akiknek jelentős hányada programfejlesztő.

Amint azt a ma délelőtti sajtóbeszélgetésen Gyrökő Zoltán, üzletfejlesztési igazgató elmondta, nem sok hasonló magyar cég van, „aki” ekkora fejlesztői potenciállal rendelkezik. A magyar piac ugyanis méretét tekintve kicsi – ennek tudatában van a BalaBit is. Közel egy éves piaci jelenlétet követően éppen ezért 2005 januárjában megnyitotta Németországban, Münchenben saját irodáját, hogy hatékonyabban koordinálja németországi, ausztriai és svájci értékesítési hálózatát. Ezzel a lépéssel a vállalat szeretné meghódítani a németül beszélő (DACH) piacokat. A müncheni menedzsmentet egyébként két – az IT szakmában nagynevű – szakember adja: Robert Andres – a 3Com egykori európai marketing igazgatója – és John Read – a Cabletron volt marketing igazgatója.

Zorp

A világ első alkalmazásszintű proxy tűzfala képes az általa ismert protokollok és a beágyazott protokollok (19 hálózati protokoll) valamennyi parancsának felismerésére és elemzésére. A termék moduláris felépítésének köszönhetően alkalmas titkosított csatornák szűrésére, illetve ugyancsak a modularitás segítségével vírus ellenőrzésre is. Két változata létezik: Zorp Professional néven kereskedelmi termék, Zorp GPL néven pedig nyíltforrású szabadszoftver kerül forgalomba. Míg az első grafikus kezelői felülettel rendelkezik, addig a bárki számára használható változat parancssorból konfigurálható. A fejlesztők ezzel egy több száz fős önkéntes „tesztcsapat” visszajelzését tudják figyelemmel kísérni, és így hatékonyabban tudnak fellépni a felmerült problémákkal szemben.

A BalaBit saját Linuxot ad tűzfala alá, amelynek több előnye is van. Mivel egyrészt ez a Debian egy módosított változata, ezért a szakértők számára ismert rendszeren alapul, másrészt az operációs rendszerbe maga a BalaBit is bele-belefejleszt, ha arra szükség van. A Debian „alap” disztribúciójával szemben ezzel fokozottabb biztonságot lehet elérni, a felhasználónak nem kell külön „összevadásznia” a javításokat, leszednie a nem szükséges csomagokat – ráadásul az operációs rendszer gyorsan frissíthető is, a BalaBiten keresztül. A Zorp egyébként csak a Linus Torvalds által létrehozott környezetben működik, bár már felmerült a Solaris-ra való portolás igénye is. Windows-ra nem telepíthető, de természetesen heterogén (Windows, Novell, Linux stb.) környezeteket minden fennakadás nélkül képes védeni. Ezek a hálózatok lehetnek akár 50 PC méretűek, de akár több száz, ezer számítógépből álló rendszerek védelmével is megbirkózik a Zorp.

A tűzfalat 2003 óta nemzetközi piacon is értékesítik. Összetettsége miatt nem az átlagos felhasználó számára ajánlják, elsősorban közép- és nagyvállalatok, rendszerintegrátorok alkalmazzák a Zorpot. Mindazonáltal rugalmas és moduláris felépítése miatt teljesen egyéni környezetekre is szabható, ez az egyik legnagyobb előnye a versenytársak termékeivel szemben.

Appliance-ként, azaz „készülékbe csomagolva” a Zorp itthon nem (sem) kapható, amit elsősorban az előállítási költségek indokolnak. A nyugat-európai piacra való betöréssel ez azonban megváltozhat, habár Györkő Zoltán külön kihangsúlyozta, hogy nem szeretnének egy „mindent-egybe” terméket kiadni. A BalaBit üzletfejlesztési igazgatója szerint túlságosan nagy kompromisszumokat kell kötni egy olyan termék esetén, amely az IT-biztonság minden területét lefedő védelmet nyújt – így az egyes elemek nem lehetnek olyan kimagaslóan jók, mint külön-külön. Ennek némileg ellentmond ugyanakkor, hogy a BalaBit a Virusbusterrel közösen igyekszik megoldást kínálni azon vállalatok számára (is), amelyek tűzfalat és antivírus-védelmet egyben szeretnének beszerezni.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés