Connect with us

technokrata

Trend Micro: 2005 – a kémszoftverek elleni küzdelem éve

Dotkom

Trend Micro: 2005 – a kémszoftverek elleni küzdelem éve

Az IT vezetők 80%-a számára 2005-ben a spyware-ek kiszűrése jelenti az egyik legnagyobb kihívást – prognosztizálta az idei évet IT biztonsági szempontból a Trend Micro budapesti sajtótájékoztatóján.

A kémszoftverek hatása ma már messze túlmutat a bosszantó pop-up ablakokon. A rosszindulatú kémprogramok képesek megfigyelni a felhasználó számítógépes szokásait és magánjellegű információit, és ezt az információt a felhasználó tudta nélkül juttatják el másokhoz. A legtöbb vállalat esetében a kémprogramok nem csak a személyiségi jogok megsértését jelentik, hanem fontos vállalati adatok eltulajdonítását is lehetővé tehetik. Eugen Paul a Trend Micro Kelet-Európáért felelős kereskedelmi igazgatója elmondta: „A kémprogramok emellett a rendszer instabilitását, a számítógépek leállását és a sávszélesség szükségtelen használatát eredményezhetik, ez pedig komoly feladatokat ró a rendszergazdákra. A gyártói oldalnak pedig hatékony megoldásokat kell a felhasználók rendelkezésére bocsátani.”

Az IDC szerint a számítógépek 67%-án megtalálható a kémprogramok valamilyen formája, és nem egy esetben a fertőzött gépek több száz kémprogram gazdái. Ezen túlmenően, a kémprogramok elleni védekezés egyre összetettebb feladattá válik. Az ügyfeleknek hatékony megoldásra van szükségük az eltávolítani kívánt kémprogramok kezeléséhez, de ugyanakkor rugalmasságot is igényelnek: szeretnék maguk eldönteni, hogy egyes szürke programokat (grayware) – mint például egyes hirdetések – el akarnak-e távolítani a gépükről, vagy sem.

A spyware-ek eddig csak különböző weboldalakról kerülhettek a felhasználó gépére, a WORM_WURMARK.J féreg megjelenése óta azonban e-mailen keresztül is a gépünkre juthatnak.

A Trend Micro azon kevés gyártók egyike, amely a sokrétű biztonsági megoldását kémszoftver elleni alkalmazással is kiegészítette. A cég egyesült államokbeli leányvállalata 2005. májusában megállapodást kötött az InterMute-tal, a kémprogramvédelmi termékek egyik vezető fejlesztőjének felvásárlására, ezzel is tovább erősítve a Trend Micro kémprogramvédelmi megoldásait a vállalati és magán ügyfelek számra.

A vállalat többszintű megközelítést biztosít a kémprogramok ellen, mivel koordinált biztonságot nyújt az átjáróknál, szervereknél és klienseknél egyaránt. A Trend Micro InterScan Web Security Suite az átjáróknál, a vállalat első védelmi vonalánál akadályozza meg, hogy a kémprogram bejusson a hálózatba. Az InterScan Web Security a kifelé menő („hazatelefonáló”), magánjellegű információt tartalmazó kommunikációt is meg tudja akadályozni, és az érintett kliensek kárelhárítását kezdeményezheti bármely betelepült kémprogram megsemmisítése érdekében. A Trend Micro OfficeScan a munkaállomásokon is kiküszöböli a nem kívánt kémprogramokat, hirdetéseket, távoli elérésű és cracker eszközöket. A rendszergazdák egyszerűen testreszabhatják a Trend Micro kémprogram-felismerő és -kiküszöbölő funkcióit saját vállalati biztonsági házirendjük alapján.

A Trend Micro kárelhárítási szolgáltatásokat (Damage Cleanup Services) is kínál a kémprogramok hatásának automatikus megszüntetésére, valamint bármely szerver vagy munkaállomás helyreállítására, függetlenül attól, hogy telepítettek-e rájuk vírusvédelmi programot vagy sem.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle