Connect with us

technokrata

A régió legnagyobb Sun Ray vékonykliens rendszere az FCSM-nél

Dotkom

A régió legnagyobb Sun Ray vékonykliens rendszere az FCSM-nél

Költséghatékonyság, könnyebb üzemeltethetőség, magasabb rendelkezésre állás és értékállóság a vékonykliens révén.

A Sun Microsystems a Java technológia kifejlesztője és legfőbb támogatója a Főváros Csatornázási Művek számítógépes infrastruktúrájának megújítására kiírt pályázat nyerteseként PC-s munkahelyi környezet tökéletes kiváltására alkalmas – 300 munkaállomásos – vékonykliens rendszert alakított ki fővállalkozásban. A professzionális üzemeltethetőséget, magas üzembiztonságot és rendelkezésre állást biztosító infrastruktúra a régió legnagyobb ilyen jellegű rendszere.

A számítógéppark megújítására meghirdetett pályázatnál a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) legfőbb célja az volt, hogy az új eszközökkel és operációs rendszerrel a korábban használt vegyes alkalmazások, szoftverplatformok egységes környezetbe kerüljenek, amely a felhasználók számára hatékony és biztonságos munkavégzést biztosít. A kiíráson nyertes Sun vékonykliens megoldása a FCSM-nél korábban alkalmazott rendszer esetén tapasztalt nehézkes karbantartást és magas üzemeltetési költségeket váltotta fel: az új infrastruktúra további bővíthetőséget, lényegesen egyszerűbb, olcsóbb, vírusmentes és „környezetbarátabb” működtetést, az adminisztráció valamint a költséghatékonyság szempontjából is a legmegfelelőbb megoldást kínálja.

A Sun által javasolt és az Answare Kft.-vel közösen megvalósított Sun Ray vékonykliens rendszer, a Solaris operációs rendszeren futó Java Desktop System (JDS) környezete (Mozilla bőngésző és levelezőkliens, komplett irodai programcsomag), a központi Terminal Server kiszolgálókra konszolidált üzleti alkalmazások, valamint a Java Enterprise System Directory, Messaging és Calendar szoftverek központi címtár, levelezés és groupware funkciói egységes felhasználói felületet, a vékonyklienseknél használt chip-kártyák révén pedig teljes mobilitást és kulturált, ergonomikus munkafeltételeket biztosítanak a Fővárosi Csatornázási Művek munkatársai számára.

„A hagyományos rendszerek kiépítéséhez képest ezzel a döntéssel jelentős megtakarítást könyvelhettünk el, ugyanis nem kellett minden felhasználónk számára drága PC-t vásárolnunk, majd ezeket hálózatba kötnünk. További költségcsökkenést jelent az is, hogy a korábban fizetett licencdíjak költségei jelentősen csökkennek, és a desktop üzemeltetése és a központi adminisztráció is lényegesen kevesebbe kerül. A 10 darab igen magas rendelkezésre állású 2 processzoros Sun Ray szerver mindemellett igen egyszerűen és biztonságosan, a vírustámadásokat teljesen kiküszöbölve működtethető. Ráadásul az sem kizárt, hogy a későbbiekben a rendszert tovább bővítsük.” – mondja a Altorjay Zoltán, a Főváros Csatornázási Művek informatikai osztályának vezetője. „Számunkra ezen kívül az is fontos volt, hogy a most kiépített 300 munkaállomásnál dolgozó munkatársainknak nem jelentett gondot a rendszerek cseréje, hiszen a Sun által bevezetett JDS felület nagyon hasonlít a Windows desktop felülethez.”

„Örülünk, hogy az FCSM ezt a rendkívül átlátható, biztonságos, értékálló és gyors költségmegtérülést biztosító rendszert választotta, hiszen a dolgozói számára a vékonykliens megoldás személyre szabott, chip-kártyával működésbe hozható, egyszerű berendezés jelent, amelyeket rendszerbe kötve nagyobb teljesítményű szerveren futó alkalmazások, szoftverek megjelenítése válik lehetővé. Ennek eredményeképpen egy-egy tetszőleges kliensnél való belépéskor a kurzor ugyanazon a helyen fog villogni, ahol a korábban munkájukat abbahagyták.” – mondja Hernádi József, a Sun szolgáltatási üzletág igazgatója.

„A korábban használt több mint 40 alkalmazás, valamint különböző heterogén rendszerelemek – Unix, Windows, DOS alapú szoftverek – migrációja nem mindennapi kihívást jelentett a kiépítésben részt vevő csapatunk számára. A rendszer élesbe állítása fokozatosan, több hónapos ütemezéssel történt.” – teszi hozzá Boldog Árpád, a Sun szerverekhez és infrastruktúrához emelt szintű szolgáltatásokat biztosító és a projektben alvállalkozóként közreműködő cég, az Answare műszaki igazgatója. „A régi és az új környezet együttélése így a felhasználók és a vállalat szervezeti egységei számára zavartalan munkavégzést tett lehetővé. A vállalati adatvagyon védelme szempontjából nagy előrelépés volt, hogy a migráció eredményeként a rendszer zártabbá vált, ugyanakkor magasabb rendelkezésre állást biztosít.”

Az új rendszer nagy előnye, hogy a hagyományos PC-k használatával szemben nincs szükség kliens oldali karbantartásra sem hardver, sem szoftver szempontból. A hardver-meghibásodások valószínűsége az egyszerű kialakításnak köszönhetően rendkívül csekély. Ugyancsak az egyszerű hardver az oka az alacsony áramfogyasztásnak. A szoftvereket csupán a szerveren kell központilag telepíteni, és a frissítésük is központilag – a szerveren – történik. Természetesen az is jelentős könnyebbséget jelent, hogy a vékonyklienst a felhasználó nem tudja elrontani: a szoftverekhez nem fér hozzá, és mivel nincs helyi adattároló vagy feldolgozó egysége, gyakorlatilag vírusveszély sem létezik. Továbbá, mivel egy központi szerver szolgálja ki a vékonyklienseket, a számítógépes munkaállomások nem állnak le, nem fagynak le. A vékonykliens értékállóságának, hosszú távú alkalmazhatóságának köszönhetően a rendszer alkalmazása során a környezetvédelmi szempontok is lényegesek: míg a PC-ket rendszerint két-három évenként kell cserélni, a Sun Ray vékonykliensekre 5 éves cseregaranciát ad a gyártó, és emiatt a környezetszennyezés mértéke is kisebb.

A Sun vékonykliens megoldása technológiai értelemben vett „igazi” vékonykliens, tehát az eszköz teljesen állapotmentes és nincsenek benne mozgó alkatrészek sem. Ennek, és a mögötte álló nagy rendelkezésre állású szervereknek köszönhetően a munkaállomások nem állnak le, nem fagynak le. Továbbá, míg a PC-ket rendszerint két-három évenként kell cserélni, a Sun Ray rendszerekre 5 éves garancia érvényes, ami mind értékállóság mind környezetvédelmi szempontból egyedülállóvá teszi a megoldást.

A Főváros Csatornázási Művek számára mindezek mellett az is fontos volt, hogy a Sun vállalta a dolgozók számára a betanítást és a felhasználó szintű oktatást, s valamint hogy a rendszer telepítésével a vállalaton belül szebb, esztétikusabb munkakörnyezetet lehetett kialakítani.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle