Connect with us

Hirdetés

technokrata

Munkába állt a Jelszóellenőr

Dotkom

Munkába állt a Jelszóellenőr

A NetAcademia Oktatóközpont most bemutatott online szolgáltatásának segítségével bárki másodpercek alatt megtudhatja, hogy mennyire ellenálló a számítógépét védő jelszó.

Akár néhány perc alatt is bejuthat jelszóval védett számítógépünkbe egy alapfokú „szaktudással” rendelkező hacker. Persze csak akkor, ha nem kellőképpen ellenálló – vagy más szóval élve nem elég erős – a jelszavunk, és a számítógép idevágó biztonsági beállításai sem tökéletesek. E két tényező alapvetően befolyásolja, hogy például egy ellopott számítógép esetében milyen számítási kapacitás – vagy ha úgy tetszik hány másodperc, perc, óra, vagy év – szükségeltetik a féltve őrzött adatok eltulajdonításához.

„Egy jól megválasztott jelszó – kombinálva a megfelelő titkosítási algoritmussal – gyakorlatilag értelmetlenné teszi a próbálkozást.” – mondja Fóti Marcell, a NetAcademia Oktatóközpont ügyvezetője, akit legutóbb a Microsoft nemzetközi szinten zajló biztonsági kvízjátékának moderátorául választottak Magyarországon.

Jelszó helyett jelmondat!

A jelszavak feltörésére két alapvető módszer terjedt el a számítógépes bűnözők körében. Az egyik megoldás esetében szavakat, illetve ezek kombinációját próbálják végig, amelyhez elektronikus formában rendelkezésre álló szótárakat vesznek igénybe. A másik lehetséges út az ún. brute force, vagyis nyers erő alkalmazása, amikor az összes lehetséges – másodpercenként akár milliós nagyságrendű – kombinációt végigjátszva igyekeznek megfejteni a kódot. Ez utóbbi megoldás mindenképpen eredményt hoz, pusztán az a kérdés, hogy a próbálgatás mennyi ideig tart – percek, vagy akár évezredek kellenek a jelszó visszafejtéséhez.

A jelszóválasztásnál ennek megfelelően kell figyelembe venni néhány egyszerű ökölszabályt. Ilyen például az, hogy lehetőség szerint numerikus és alfabetikus karaktereket egyaránt használjunk, illetve a jelszóban egyaránt szerepeljenek kis és nagybetűk. „A legfontosabb mégis a jelszó hossza. Így ha könnyen megjegyezhető, de nehezen feltörhető karaktersort szeretnénk választani, akkor jelszó helyett jelmondatot használjunk.” – tanácsolja Fóti Marcell.

Ehhez nyújt segítséget a Jelszóellenőr, amellyel a Windows-alapú rendszerekben használt jelszavaink erősségét tesztelhetjük. szolgáltatás kipróbálásakor ne saját jelszavunkat, hanem ahhoz egy jellegében hasonló karaktersorozatot adjunk meg, mivel az adatok nyílt csatornán, nem titkosított formában jutnak el a NetAcademia Oktatóközpont weboldalára. Ha például az általunk használt jelszó „Tomi75”, akkor egy nagy betűvel kezdődő, további 3 kisbetűvel folytatódó, végül két számjeggyel záruló karaktersorozatot gépeljünk be.

A Jelszóellenőr ezt követően kiszámítja, hogy egy bármely számítástechnikai boltban megvásárolható, 3 GHz-en működő Pentium IV-es processzorral rendelkező számítógépet és a brute force módszert használva mennyi ideig tartana egy hacker számára a jelszó feltörése. Ez az iménti példában – a Windows beállításától függően – jobb esetben 3 óra 9 perc és 20 másodperc, míg a gyengébb titkosítással mindössze 7 perc és 15 másodperc, vagyis kb. annyi, amíg leszaladunk a sarki fűszereshez. Amennyiben 2 karakterrel bővítenénk „Tomi75” jelszavunkat, a feltöréshez szükséges idő mindjárt megközelítené a másfél évet.

Minden hetedik jelszó nem biztonságos

„Folyamatosan statisztikát készítünk arról, hogy a szolgáltatást igénybe vevő látogatóink közül kinek milyen erősségi szintet képvisel a jelszava. Az első néhány hétben – a tesztelés idején – elsősorban a honlapunkat látogató informatikai szakemberek körében népszerűsítettük a Jelszóellenőrt. Közülük minden harmadik olyan jelszót adott meg, amelynek a megfejtése minimum 10 évbe telik. Ugyanakkor a majd 2000 kitöltő közül minden hetedik esetében a megadott jelszónak még 1 percig sem tartana a feltörése. Amennyiben pedig a Windows jelszavak titkosítására szolgáló, kevésbé biztonság LanMan-t vesszük alapul, úgy a jelszavak átlagos feltörése ideje mindössze 1 perc.” – mondta Fóti Marcell. A szakember szerint egyáltalán nem túlzás azt állítani, hogy a szolgáltatás népszerűségével párhuzamosan ez az arány a következő hetekben jelentősen romlani fog. Az erős jelszavak használata ugyanis az átlagos számítógép felhasználók körében jóval ritkább, mint az informatikusoknál, a Jelszóellenőr segítségével azonban mindenki szembesülhet azzal, hogy mennyire védettek, vagy éppen védtelenek az adatai.

Kriptográfia Windows módra

A jelszavakat kétféle hash-formátumban – titkosítási algoritmus révén előálló egyedi lenyomatban – tárolja a Windows. A LanMan egy erőteljesen idejétmúlt „titkosítás” – már ha annak lehet nevezni valamit, ami a jelszavakat titkosítás előtt nagybetűssé konvertálja, ezzel eldobva a jelszavak felét! (Ez csak egykarakteres jelszavakra igaz, kétkarakteresnél már a háromnegyede veszik el, és így tovább.) Ugyancsak a LanMan ellen szól, hogy a jelszavakat a 7. bájt mentén felbontja egy hét és egy maradék karakterből álló résszé, s ezzel lehetetlenné teszi, hogy hosszabb jelszavakkal meg tudjuk erősíteni a biztonságot.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés