Connect with us

Hirdetés

technokrata

Többszintű támadást intéz a PC-k ellen e legújabb B(e)agle

Dotkom

Többszintű támadást intéz a PC-k ellen e legújabb B(e)agle

A Computer Associates egyenesen odáig ment, hogy új névvel (Glieder) illette az ismét mutálódott B(e)agle féregvírust, mivel az olyan mértékben megváltozott, a korábbi verziókkal összehasonlítva.

Chris Thomas, a Computer Associates Australia egyik, IT-biztonsággal foglalkozó mérnöke szerint: „Már láttunk korábban is összetett fenyegetést jelentő vírusokat, amik több módszert is felhasználtak terjedésük során, de olyat, mint ez, még nem.”

A Win32.Glieder féreg a hagyományos levélküldési módszer révén igyekszik szaporodni, azaz a címlistából kiszedett címzettek számára továbbítja magát csatolmányként. „Ez a hídfőállás” – mondta Thomas. Amennyiben bejutott egy rendszerbe, letölti a Win32.Fantibag nevű trójai programot, amivel blokkolni tudja az antivírus szoftverek frissítéseit, illetve a Windows Update webhelyét. Ezzel eléri, hogy a megfertőzött PC a továbbiakban már nem védi önmagát, foglalta össze röviden a CA szakértője.

Itt azonban még nem ért véget a folyamat, a digitális kártevő ugyanis egy másik trójai programot (Win32.Mitglieder) is beszerez, ami letiltja a tűzfalak működését, illetve az antivírus alkalmazások futását. Ezzel még tovább csökkenti a rendszer védelmét, megnyitva az utat más, rossz szándékkal megalkotott programok előtt. Ezután úgynevezett botnetbe, azaz öntudatlan számítógépek által alkotott hálózatba szervezi a megtámadott PC-t, és olyan célokra használja fel, mint spamküldés, DoS-támadások kezdeményezése stb.

Thomas szerint a legutolsó változat igen hatékony. „A statisztikák szerint még mindig gyorsan terjed.” – közölte a szakember.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés