Connect with us

technokrata

Zombiemeter – mennyi a fertőzött PC-k száma?

Dotkom

Zombiemeter – mennyi a fertőzött PC-k száma?

Majdnem kétszázezer új öntudatlan számítógép, naponta.

Az IT-biztonsággal foglalkozó Ciphertrust még a múlt héten jelentette be, hogy útjára indították a Zombiemetert. Ez a rendszer voltaképp nem más, mint az úgynevezett zombi PC-k nyomkövetésére alkalmas megoldás. A Zombiemeter képes kijelezni, hogy a világon megközelítőleg hány darab zombiként viselkedő számítógép van az Internetre csatlakoztatva.

A vállalat weboldalán elérhető szolgáltatás óránként frissített adatbázis alapján méri, mennyi öntudatlan PC lelhető fel az Interneten. Ezek olyan komputerek, melyeket tulajdonosuk, felhasználóik tudomása nélkül mások irányítanak. Egy spyware vagy trójai program révén titokban már átvették a vezérlést az adott gép felett, és távolról olyan feladatok végrehajtására kényszerítik, mint például DoS-támadások, spamküldés, vírusok terjesztése stb.

Májusban átlagosan 172 ezer új zombi PC-t találtak – naponta! Ezek 26 százaléka az Európai Unióban működik, 20 százalékuk az Amerikai Egyesült Államokban. További 15 százalékot ad Kína egymaga, azaz a fertőzött számítógépek közel kétharmada ezekre a területekre koncentrálódik (nem meglepő módon a világ számítástechnikailag leginkább fejlett régióira).

Annyira komoly problémát jelent már ez a fajta fenyegetés, hogy az USA Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) a múlt héten beindította az Operation Spam Zombie-t, azaz a Spam zombi hadműveletet. A kéretlen reklámlevelekkel szembeni fellépés egyik alapvető fontosságú elemeként azt tervezik, hogy felkeresik az Internet-szolgáltatókat és ráveszik arra őket, hogy helyezzék karanténba azokat a PC-ket, amik már öntudatlanul végzik egy távoli támadó által kijelölt feladatukat. Az FTC szeretné elérni, hogy az ISP-k még hatékonyabb támogatást nyújtsanak a felhasználóknak, többek között a fertőzött gépek megtisztításában.

Visszatérve a Zombiemeterhez: a Ciphertrust onnan képes pontos adatokat közvetíteni a zombi számítógépek számáról, hogy folyamatosan elemzi az Ironmail nevű alkalmazása által adott eredményeket. Ezek felhasználói site-oknál vannak telepítve, mondta Paul Judge, a vállalat egyik vezető beosztású alkalmazottja.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák