Connect with us

technokrata

Via C7 – nagy teljesítményű processzort az olcsó notebookokba

Dotkom

Via C7 – nagy teljesítményű processzort az olcsó notebookokba

A Via Technologies bejelentése szerint a 800 dollárnál olcsóbb hordozható számítógépek alacsony számítási teljesítménye a múlt ködébe fog veszni, új lapkájának elterjedésével. Részletes(ebb) bemutató.

A Computex kereskedelmi bemutatón tervezi a nyilvánosságot beavatni a fejlesztések kézzelfogható eredményeibe a távol-keleti vállalat. A tajvani fővárosban, Tajpejben megrendezendő show-n végre lerántják a leplet arról a processzorról, mely a gyártó szerint felveszi a versenyt az AMD és az Intel jelenlegi chipjeivel.

Annyit máris tudni lehet a kódnevén Esthernek hívott C7-ről, hogy maximálisan 20 wattot fog fogyasztani az a modell, amely 2 GHz-es órajel frekvencián működik – ez pedig kevesebb a vele egy kategóriába eső konkurens példányok hasonló paramétereihez képest (Turion 25-35 watt, Pentium M 20-55 watt). Fizikai méretei is meglehetősen szerények: mindössze 30 négyzetmilliméternyi felülettel rendelkezik. A kis méret értelemszerűen több processzor előállítását teszi lehetővé adott méretű szilíciumszeleten, ami hozzájárul a költségek csökkentéséhez.

A lapkákat az IBM készíti East Fishkillben (New York) található üzemében. A gyártási eljárás során 90 nanométer szélességű vezetőszálakat alkalmaznak, többek között ennek köszönhető az alacsony fogyasztás és a kis méret. Mindez azt is jelenti, hogy a processzorban megtalálható lesz a Kék Óriás által kifejlesztett feszített szilícium (SOI) technológia, ami szintén fogyasztáscsökkentő hatású. Hasonló célból vetették be az Intelnél Speedstep néven ismert megoldást, azaz az órajel csökkentésének lehetőségét, ha éppen nem fut számításigényes feladat – 1,6 GHz-en már csak 12 wattot, 1 GHz-en pedig mindössze 3 wattot fogyaszt a processzor.

A biztonság miatt aggódók számára jelent pozitívumot, hogy a C7 magában foglalja az úgynevezett NX bitet, aminek segítségével számos puffertúlcsordulási támadás kivédhető. Speciális kialakítása révén támogatja a dokumentumok, VoIP hivások titkosítását.

Teljesítmények, órajelek

A Via mérnökei esküdöznek arra, hogy végre a teljesítmény sem marad el érezhetően a rivális megoldásoktól. Igaz, a másodlagos gyorsítótár mindössze 256 KB-nyi lesz (az új Pentium M lapkákban ennek mérete 1 MB), de szerintük hasonló nagyságú cache alkalmazása megduplázta volna a költségeket, míg teljesítménynövekedés szempontjából nem jelentett volna még 10 százalékot sem.

Az első változatok 1,5 és 1,8 GHz-es órajelen kerülnek forgalomba, de később ez 2 GHz-re is felkúszhat. A rendszerbusz 400 és 533 MHz lesz kezdetben, de további fejlesztések révén el fogják érni a 800 MHz-es FSB-t is, nyilatkoztak a vállalat képviselői.

Indiába először

Ahogy azt Richard Brown, a Via nemzetközi marketingjéért felelős vezető elnöke bejelentette, a C7-eseket a vékony, könnyű és olcsó noteszgépek szegmensében igyekeznek propagálni. Habár elsődlegesen nem Európába és az Egyesült Államokba tervezik szállítani azokat a notebookokat, amiben az új Via processzor dolgozik majd, némelyik modell az öreg kontinensre és az újvilágba is beszivároghat.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp