Connect with us

technokrata

A hacker, aki ötösre módosította az érdemjegyét

Dotkom

A hacker, aki ötösre módosította az érdemjegyét

Mindannyian kerültünk már olyan helyzetbe, amikor egy tantárgyból jobb jegyet szerettünk volna szerezni, mint amit végül sikerült elérni. A modern számítástechnika révén erre különösebb tanulás nélkül is lehetőség nyílik…

Aki a felsőoktatásban tanul, annak már mindenképp meg kellett tapasztalnia, hogy az index (avagy leckekönyv) mellett egy központi számítógépes rendszerben is eltárolják az elért eredményeket, a megszerzett krediteket, a teljesített tárgyak listáját. Itthon ezt a Neptun rendszeren keresztül végzik, de hasonló megoldások a világ számos más pontján is használatban vannak. Például Kaliforniában, a Natomas Egyesített Iskolában is, ahol nemrég az egyik hallgató nem éppen etikus módszerrel igyekezett jobb jegyet elérni.

Az Egyesült Államokban betűkkel osztályozzák a diákokat, az A jelenti a legjobbat, a B a hazai négyesnek felel meg, és így tovább. Nemrég a helyi tanerőknek feltűnt, hogy hirtelen mindenki kiváló eredményekkel rendelkezik, mintha egyik pillanatról a másikra megtáltosodtak volna a nebulók. Erről azonban szó sem volt, az egész hátterében az iskola egyik hallgatója állt, aki sikeresen bejutott az iskola számítógépes hálózatának védett részére, és ott módosítani tudta saját eredményeit. Vagy legalábbis azt hitte, hogy csak az ő jegyeit javítja fel; az iskola aktivitást rögzítő szoftverének egyik funkciója miatt ugyanis minden tanulónál ugyanúgy megjavultak az eredmények.

A több intézményt magába foglaló kaliforniai iskola méretére jellemző, hogy 18.697 diák jegye változott A-ra. Annak kiderítése, hogy ez mégis kinek a műve, mégsem volt olyan könnyű, mivel egy időben négy különböző, egymástól elszigetelt helyről érzékeltek támadást az iskolai rendszer ellen. Végül azonban hét tanulót előállítottak, nekik most az igazságszolgáltatás előtt kell felelniük tetteikért. A „tervet” kieszelő diák végül mindent bevallott, a Sacramento-i bíróság pedig 100 órányi közmunkára kötelezte, amit hat hónapos időszakra felfüggesztett.

Ilyen horderejű hasonló hazai esetről nincs tudomásunk.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák