Connect with us

technokrata

Pénzzel szponzorált spyware-fertőzés

Dotkom

Pénzzel szponzorált spyware-fertőzés

Van, aki fizet minden egyes megfertőzött számítógép után – így akarván rávenni a webmestereket a kártevő programok terjesztésére. Az üzlet természetesen nagy haszonnal kecsegtet.

Egy IT-biztonsággal foglalkozó kutató arra hívta fel a figyelmet, hogy egy orosz online vállalkozás website üzemeltetőknek fizet azért, ha sikerül megfertőzni az oldalukat felkereső internetezők számítógépét. Amint az csütörtökön bejelentésre került, minden egyes új PC-s fertőzésért cserébe 6 cent „üti a markát” a terjesztőnek.

Az iframeDOLLARS.biz nevű site tulajdonosa egy bizonyos Nick Fedorov, aki Nyizsnyij Novgorodban lakik – az orosz város Moszkvától durván 240 kilométerre keletre található, a Volga folyó mellett. A szláv férfi minden webmesternek fizet, aki adware-rel, spyware-rel megfertőzi az internetezők számítógépét. Ehhez segítséget is nyújt: arra biztatja őket, hogy helyezzenek el különböző olyan kódokat weboldalaikon, melyeken át a Windows-os rendszerek biztonsági réseit kihasználva meg tudják fertőzni látogatóikat. Egyes hibákat még 2002-ben fedeztek fel ezek közül, de az újabbakra is mind létezik már javítás – ha valaki azonban nem frissíti rendszeresen operációs rendszerét, böngészőjét, akkor könnyen áldozatul eshet egy ilyen támadásnak.

A SANS Intézet Internet Storm Centerének közlése szerint az orosz vállalkozó módszerével legalább kilenc digitális kártevő hatol be azonnal a védtelen rendszerbe: hátsó kapuk nyílnak a megtámadott számítógépen, trójai program, spyware és adware alkalmazások települnek. Amelyik webmester részt vesz ebben az etikusnak semmi esetre sem nevezhető kampányban, az minden egyes fertőzés után 6,1 centet kap. Tovább bátorítandó a website-ok üzemeltetőit, az orosz webhely azt is közzé teszi, hogy a hibák kiaknázásához nincs szükség ActiveX-re vagy felpattanó ablakokra, azaz Fedorov szerint emiatt nem fognak látogatókat veszteni.

Tovább böngészve az oldalt egy másik érdekes adatra lehet bukkanni: állítólag csak a múlt héten 11.890 dollárt utalt ki az orosz férfi a hozzá csatlakozott webmesterek számára, ami, ha valóban megtörtént, 195 ezer megfertőzött PC-t jelent. Igaz, orosz és ázsiai PC-k „nem jók”, azaz Fedorov a gazdagabb európai és amerikai felhasználók számítógépeire utazik. Visszatérve a piszkos anyagiakra: Richard Stiennon, az antispyware termékek készítésével foglalkozó Webroot cég igazgatója kiszámította, hogy a befektetés többszörösen megtérül: átlagosan hatszor több a bevétel, mint a kiadás – azaz az orosz cég kaszál.

A fentiek alapján mindenki döntse el maga, mennyire ért egyet Fedorov üzleti modelljével. A site reklámja mindenesetre azt hirdeti, hogy akad webmester, aki részt vesz az üzletben, több mint 200 website üzemeltetővel áll kapcsolatban az orosz “üzletember”.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák