Connect with us

Pénzzel szponzorált spyware-fertőzés

Dotkom

Pénzzel szponzorált spyware-fertőzés

Van, aki fizet minden egyes megfertőzött számítógép után – így akarván rávenni a webmestereket a kártevő programok terjesztésére. Az üzlet természetesen nagy haszonnal kecsegtet.

Egy IT-biztonsággal foglalkozó kutató arra hívta fel a figyelmet, hogy egy orosz online vállalkozás website üzemeltetőknek fizet azért, ha sikerül megfertőzni az oldalukat felkereső internetezők számítógépét. Amint az csütörtökön bejelentésre került, minden egyes új PC-s fertőzésért cserébe 6 cent „üti a markát” a terjesztőnek.

Az iframeDOLLARS.biz nevű site tulajdonosa egy bizonyos Nick Fedorov, aki Nyizsnyij Novgorodban lakik – az orosz város Moszkvától durván 240 kilométerre keletre található, a Volga folyó mellett. A szláv férfi minden webmesternek fizet, aki adware-rel, spyware-rel megfertőzi az internetezők számítógépét. Ehhez segítséget is nyújt: arra biztatja őket, hogy helyezzenek el különböző olyan kódokat weboldalaikon, melyeken át a Windows-os rendszerek biztonsági réseit kihasználva meg tudják fertőzni látogatóikat. Egyes hibákat még 2002-ben fedeztek fel ezek közül, de az újabbakra is mind létezik már javítás – ha valaki azonban nem frissíti rendszeresen operációs rendszerét, böngészőjét, akkor könnyen áldozatul eshet egy ilyen támadásnak.

A SANS Intézet Internet Storm Centerének közlése szerint az orosz vállalkozó módszerével legalább kilenc digitális kártevő hatol be azonnal a védtelen rendszerbe: hátsó kapuk nyílnak a megtámadott számítógépen, trójai program, spyware és adware alkalmazások települnek. Amelyik webmester részt vesz ebben az etikusnak semmi esetre sem nevezhető kampányban, az minden egyes fertőzés után 6,1 centet kap. Tovább bátorítandó a website-ok üzemeltetőit, az orosz webhely azt is közzé teszi, hogy a hibák kiaknázásához nincs szükség ActiveX-re vagy felpattanó ablakokra, azaz Fedorov szerint emiatt nem fognak látogatókat veszteni.

Tovább böngészve az oldalt egy másik érdekes adatra lehet bukkanni: állítólag csak a múlt héten 11.890 dollárt utalt ki az orosz férfi a hozzá csatlakozott webmesterek számára, ami, ha valóban megtörtént, 195 ezer megfertőzött PC-t jelent. Igaz, orosz és ázsiai PC-k „nem jók”, azaz Fedorov a gazdagabb európai és amerikai felhasználók számítógépeire utazik. Visszatérve a piszkos anyagiakra: Richard Stiennon, az antispyware termékek készítésével foglalkozó Webroot cég igazgatója kiszámította, hogy a befektetés többszörösen megtérül: átlagosan hatszor több a bevétel, mint a kiadás – azaz az orosz cég kaszál.

A fentiek alapján mindenki döntse el maga, mennyire ért egyet Fedorov üzleti modelljével. A site reklámja mindenesetre azt hirdeti, hogy akad webmester, aki részt vesz az üzletben, több mint 200 website üzemeltetővel áll kapcsolatban az orosz “üzletember”.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda
mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő