Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az online támadások egy új fajtája fenyeget

Dotkom

Az online támadások egy új fajtája fenyeget

Anélkül zsarolhatnak meg adatainkkal, hogy ahhoz a szóban forgó információt eltávolítanák a rendszerből.

Egy, a Websense által dokumentált eset során egy internet exploreres hibát használnak fel a támadók – miután ráveszik az áldozatot arra, hogy meglátogasson egy webhelyet, azon olyan kódot helyeznek el, minek révén be tudnak törni az érintett rendszerébe. Ha ugyanis sikerül kihasználni a sérülékenységet, akkor a böngésző automatikusan letölt egy alkalmazást, ami titkosítja az áldozat PC-jében levő merevlemezen az adatokat, illetve a hálózati mappákon lévő állományokat (ha van ehhez jogosultsága). Hogy teljes legyen a kép, ezek után a digitális kártevő otthagy az internetező számítógépén egy üzenetet, melyben pénzt kér az adatok titkosításának feloldásáért cserébe.

Oliver Friedrichs, a Symantec Security Response csapatának vezető menedzsere elmondta, hogy habár az online támadásoknak ezen fajtája még nem túlságosan elterjedt, a felhasználók számára nem árt az óvatosság. Friedrichs megjegyezte, hogy ez az első olyan, szélesebb körű nyilvánosságot kapott eset, amikor kriptográfiai módszerek révén zsaroltak a támadók. „Ahhoz tudnám hasonlítani, mintha valaki bejönne a házába, fogná az értékeit és betenné egy páncélszekrénybe, majd nem mondaná el a zár nyitási kombinációját.” – szemléltette a helyzetet a szakértő.

A kriptográfiai folyamat automatizálására már létre is hoztak egy trójai programot, a Pgpcoder nevűt, amely az áldozat merevlemezén 15 népszerű állománytípus után kutat. Nem meglepő módon ezek között Microsoft Office által készíthető, megnyitható, szerkeszthető formátumú file-okat is találunk. Miután a felméréssel végzett, minden megtalált állományt letitkosít, eltávolítja az eredetit, s elhelyezi a felszólítást a felhasználó számítógépén, melyben 200 dollár utalását követeli saját adatainkért cserébe.

Dan Hubbard, a Websense IT-biztonságért és kutatásért felelős vezető igazgatója elmondta, hogy abban az esetben, amikor egyik ügyfelükkel történt hasonló, szerencsére nem volt túlságosan komoly a titkosítás, így vissza tudták fejteni a felhasználó állományait. Ez azonban változhat, ha új variánsok jelennek meg, figyelmeztetett a szakértő.

Mindkét IT-biztonsággal foglalkozó cég azt javasolja, hogy azonnal patch-eljük meg böngészőnket, ha Internet Explorert használunk, és eddig ezt nem tettük rendszeres gyakorisággal. A fenti esetben áldozatul esett PC-n egy utoljára tavaly júliusban frissített browser dolgozott. Maga a támadás egyébként két hete következett be, azóta a „fertőző” website már nem elérhető.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés