Connect with us

A CIA cyberháborúsdit játszik

Dotkom

A CIA cyberháborúsdit játszik

Az USA-beli Központi Hírszerzési Hivatal a héten egy háromnapos cyberháborús szimulációban igyekszik továbbképezni embereit.

„Csendes látóhatár” névre hallgat az a nyílt gyakorlat, mely egy képzeletbeli helyzetben játszódik: megpróbálja szimulálni az öt évvel későbbi állapotokat. A „hadgyakorlatban” a kormányzati és a magánszektor egyaránt képviselteti magát. A szimuláció célja, hogy az USA felkészülhessen a nagymennyiségű cybertámadásokkal szemben, felismerje azok jeleit.

Az amerikai hírszerzés meg van arról győződve, hogy csak idő kérdése, és az Egyesült Államokat újfent meg fogják támadni terrorista csoportok, többek között az Oszama Bin Laden által szervezett Al-Kaida. Ennek egyik formája lehet a cybertámadás, mely kritikus infrastruktúrák ellen irányulhat (és így jókora káoszt okozhat); mégis, ennek veszélye jóval kevesebb publicitást kap, mint a nukleáris, vegyi vagy kémiai fegyverek bevetése a polgári lakossággal szemben.

Felmérések szerint az online bűnözés mérete jelentősen, szinte robbanásszerűen megemelkedett az elmúlt években, aminek fő gerjesztője a kelet-európai bűnbandák Interneten való megjelenése volt. Emellett azonban a hírszerzés felfedezett néhány távolabbra, az iszlám szélsőségesek irányába mutató kapcsolatot is, még ha ezek nem is bizonyultak túlságosan jelentősnek.

Egyes jelek viszont arra utalnak, hogy ez változóban van, s a jövőben nagyobb teret kaphatnak a vallási, politikai ellentétekből táplálkozó támadások. Például Imam Samudra kézre kerítésénél egy olyan kézikönyvre bukkantak a hatóságok, melynek a címe „Hackelés. Miért ne?” volt. A férfi részt vett a 2002-ben Bali egyik éjszakai klubjában bekövetkezett robbantás előkészítésében. Allan Paller, a SANS Intézet vezetője ezzel összhangban úgy vélekedett, hogy amennyiben kinetikus fegyverekkel már túlságosan nehézkes lesz kárt okozni az USA-nak, a terroristák valószínűleg a cybertámadások felé fognak fordulni.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda
mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő