Connect with us

Asztali számítógépek

Dotkom

Asztali számítógépek

Az üzleti szféra asztali PC-inek mintegy fele a fővárosban található. Az 50 fő feletti kör beszerzéseiben már a márkás eszközök dominálnak.

BellResearch idén ötödik alkalommal készíti el a Magyar Infokommunikációs Jelentést, a hazai távközlési, informatikai és internetes piacok integrált, éves elemzését. Az üzleti szegmens IT- és netes témájú felmérésének adatfelvételére január-február folyamán került sor 1.656, legalább egy főt foglalkoztató cég reprezentatív megkérdezésével.

Egymillió fölött
A legalább egy főt foglalkoztató hazai gazdálkodó szervezetek asztali személyi számítógépeinek állományát a BellResearch elemzői kicsivel több mint 1 millió darabosra becsülik. Az üzleti PC-park legnagyobb hányada, összesen közel kétharmada a 250 fő feletti, illetve a 10 fő alatti szegmensben üzemel. A szűk, mindössze 1.250 szervezetet számláló nagyvállalati körben ez az egy cégre jutó számítógépek magas számának, a mikrovállalatoknál pedig – alacsony fajlagos PC-állomány mellett – a cégek nagy számosságának tudható be. Szintén magas koncentrációval jellemezhetők a feldolgozóipar és a szolgáltatások területén aktív vállalatok is. Az előbbiek mellett erőteljes főváros-dominancia is érzékelhető: a 10 fő feletti szegmens számítógép-állományának több mint fele budapesti cégeknél működik, és a mikrovállalati körben ugyanez az arány szintén kiugróan magas (43 százalék).

Fővárosi túlsúly
A pozitív eltérés mögött nemcsak a cégek regionális eloszlása áll, a fővárosi cégek az átlagosnál nagyobb számítógéppark felett rendelkeznek; különösen a 10 fő feletti körben, ahol a sokasági átlagnak több mint másfélszerese az egy cégre jutó PC-k száma. A vidéki országrészekben az északnyugati régió dominanciája figyelhető meg, ott üzemel az asztali gépek 14 százaléka.

Márkára hangolva
Tavaly az összes hazai cég közel egyharmada, a legalább 10 főt foglalkoztató vállalatoknak pedig csaknem fele (47 százaléka) vásárolt új asztali személyi számítógépet. Ezen belül is legmagasabb arányban (87 százalék) a nagyvállalatok realizáltak beszerzéseket, míg a mikrovállalkozások körében ez az arány csak a cégek negyedrészét tette ki.

A 2004-ben beszerzett desktop PC-k több mint kétötöde (43 százaléka) volt márkajelzés nélküli eszköz. A vállalatméret növekedésével a noname hardverek aránya csökken – mutatnak rá a BellResearch elemzői -, míg a mikrovállalati körben 55, a nagyvállalatoknál csupán 18 százalékot tesznek ki a nem márkás új gépek.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda
mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő