Connect with us

Magyar nyertes az ISEF 2005 versenyen

Dotkom

Magyar nyertes az ISEF 2005 versenyen

Rátai Dániel, a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola diákja az Intel Nemzetközi Tudományos és Műszaki Vására (International Science and Engineering Fair – ISEF) alkalmával hat első díjat nyert Leona3Do fantázianevű számítógépes programjával, amely lehetővé teszi a három dimenziós rajzolást.

Az Intel Nemzetközi Tudományos és Műszaki Vására a legnagyobb diák tudományos verseny, ahol a világ legígéretesebb fiatal tudósai versenyeznek a több mint 3 millió dollár összértékű ösztöndíjakért és nyereményekért. A résztvevők a 12-20 éves korosztályból kerülnek ki, és 14 tudományos kategóriában versenyeznek. A tervek közel egy-harmada három kategóriából kerül ki: műszaki tudományok, környezeti tudományok, valamint az orvostudomány és egészségügy témaköre.

Az 1950 óta megrendezett versenyen már több mint 30.000 versenyző vett részt, akik közül 267 résztvevő „felfedezését” már szabadalmaztatták, vagy jelenleg is szabadalmazási folyamat alatt áll.

Magyar versenyzők már korábban is elértek sikereket, legutóbb a tavalyi ISEF alkalmából Németh Gábor nyerte el a 4. nagydíjat, mérnöki kategóriában – a plazma hangszórók hatásfokának növelése tárgyában készült tanulmányával.

Rátai Dániel többek között elnyerte az Intel által felajánlott „legjobb teljesítményért” díjat, számítógéptudomány (Computer Science) kategória két első díját, a Találmányi és Kereskedelmi Hivatalok Szövetségének (Patend and Trademark Office Society) első díját, és részt vehet az idei Nobel-díjátadó ünnepségen is.

Rátai Dániel Leona3Do elnevezésű találmánya képes a háromdimenziós megjelenítésre, de emellett további tervező, modellező, animációs, képességfejlesztő műveletek háromdimenziós elvégzésére is alkalmas.

Rátai Dániel a Magyar Innovációs Szövetség által szervezett 2004. évi Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny egyik győztese. Az Innovációs Szövetség tehetségkutató rendezvénye segítségével évek óta kiválasztott egy-egy tehetséges fiatalnak volt lehetősége részt venni az ISEF rendezvényen. Az elmúlt években három alkalommal is magyar fiatal nyert kategória első díjat.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom