Connect with us

Egyeztetés a mobilkoncessziók lejáratainak harmonizálásáról

Dotkom

Egyeztetés a mobilkoncessziók lejáratainak harmonizálásáról

Iparági konzultációt kezdeményezett a Nemzeti Hírközlési Hatóság a hazai mobiltelefon-szolgáltatók különböző időben lejáró koncesszióinak, illetve frekvencia-használati jogosultságainak harmonizálása érdekében.

Az iparági konzultációra úgynevezett nyilvános meghallgatás keretében a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) budapesti Rendezvény Központjában került sor. A hatóság megítélése szerint a különböző lejáratoknak a 2004-ben kiadott UMTS frekvencia-használati jogosultságok lejárati idejével való harmonizálása nagyban hozzájárulhat a piac átláthatóbbá tételéhez, a befektetői bizalom növeléséhez, illetve a befektetők kockázatainak csökkentéséhez is. A befektetői kockázatok csökkenése áttételesen, de hozzájárulhat a szolgáltatások árának csökkenéséhez is.

Pataki Dániel, az NHH elnöke a meghallgatáson elmondta, a harmonizáció megvizsgálására a Pannon GSM Távközlési Rt. és a T-Mobile Magyarország Rt. 1993-ban aláírt koncessziós szerződésének 1999-es módosítása alapján kerül sor. Az 1999-es módosítás szerint a GSM és DCS koncessziós harmonizációjára a koncessziók kiadása után öt évvel esedékes. A folyamat mostani beindításakor az NHH már támaszkodhat az elmúlt évben lezajlott harmadik generációs pályázat tapasztalataira.

A T-Mobile (1993-ban még Westel) és a Pannon GSM 1993-ban nyerte el a 900 Mhz-es GSM koncessziót. A két koncessziós szerződés 2008. novemberében jár le. A két társaság DCS 1800 Mhz-es koncessziója 2014. októberében jár le, miként a harmadik magyarországi szolgáltató, a Vodafone Magyarország Rt. 900 és 1800 Mhz-es koncessziója is. A három társaság 2004-ben elnyert UMTS használati jogosultsága egyaránt 2019. decemberében jár le.

A meghallgatáson Drozdy Győző a Pannon GSM vezérigazgató-helyettese kijelentette, a harmonizáció beindításával pozitív folyamat kezdődik. Drozdy megerősítette, hogy a különféle lejárati időpontok szinkronizálása növelné a befektetői bizalmat, csökkentené a szolgáltatók kockázatát, és így kedvező lenne a magyar állam és a fogyasztók számára is.

Jelenleg Magyarországon mind az árszínvonal, mind a penetráció az európai átlag szintjén van és a beszédforgalom fele a mobilhálózatokon bonyolódik le. Magyarországon 100 főre 88 SIM kártya jut. A magyar mobiltelefon piacon a penetráció növekedésével együtt – a nemzetközi tendenciákkal összhangban – csökkent az egy előfizetőre jutó hívás bevétel és hívásperc is.

A magyarországi mobiltávközlésben az elmúlt években az árak folyamatosan és nagymértékben csökkentek – köszönhetően az egyre érettebb piacnak és az egyre élénkülő versenynek. Ezt a folyamatot az NHH, stratégiai céljainak megfelelően, a most megkezdett iparági konzultációval is erősíteni kívánja.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

TAG-Heuer-Carrera-Calibre-16-Chronograph-2019-Model-Updated-design-3

SmartWatch

Új modellekkel frissült a TAG Heuer Carrera Calibre kollekció

2019. szeptember 15. vasárnap
Honor Band 5_all_colours_1_web

Kütyük

Magyarországra is megérkezik a Honor Band 5

2019. szeptember 14. szombat
men's  watch, Men's Accessories, beautiful stylish watches

SmartWatch

Prémium okosórához prémium szíj dukál!

2019. szeptember 13. péntek
2019 OLED TV NVIDIA G-SYNC_1

Smart-TV

NVIDIA G-SYNC támogatást kapnak az LG 2019-es OLED televíziói

2019. szeptember 12. csütörtök
iphone11-5

SmartPhone

Ilyenek lettek és ennyibe fognak kerülni az új iPhone-ok

2019. szeptember 12. csütörtök

Dotkom