Connect with us

Nem biztonságos az új Netscape

Dotkom

Nem biztonságos az új Netscape

Egy nappal a megjelenés után már arról cikkezik a külföldi sajtó, hogy a böngésző 8-as változatában máris biztonsági hibát fedeztek fel.

Tegnap tettük közzé, hogy a Netscape útjára bocsátotta webbrowserének legújabb, 8-as változatát. A délután folyamán aztán meg is jelent a hivatalos weboldalon a webes telepítő (sajnos teljes installálást lehetővé tevő változat egyelőre nem érhető el), mellyel bárki használatba veheti a szoftvert. Amint arról többször is beszámoltunk az alkalmazás fejlesztése során különös hangsúlyt fejlesztettek a jelszóhalász (phishing) támadások kivédésére: ha egy Netscape-es internetező olyan webhelyet látogat meg, mely rajta található egy folyamatosan frissített feketelistán, akkor a szoftver látványosan figyelmezteti a veszélyre, egyúttal pedig azonnal magasabb biztonsági korlátozásokat léptet életbe.

A biztonságra való koncentrálás ellenére komoly kritika érte az új Netscape-et: Ben Goodger, a Mozilla Firefox projektjének vezető programozója saját webes naplójában, azaz blogjában arról számolt be, hogy egy úgynevezett cross site scripting hiba található az alkalmazásban. Goodger készített is egy weblapot, amire rákattintva bárki leellenőrizheti, hogy böngészője ki van-e téve ennek a veszélynek, vagy sem. A hiba egyébként nem egyedi jellegű: saját háza táján a nemrég letölthetővé vált 1.0.4-es Firefoxban javította ki a sérülékenységet a Mozilla Foundation.

A cross site scripting fogalom egyébként azt jelenti, amikor egy weboldal annak ellenére képes hozzáférni egy másik, ugyanazzal a böngészővel megnyitott weboldal adataihoz, hogy azt engedélyezte volna a felhasználó. Ezzel például banki adatok vagy személyes információk szerezhetők meg, tehát a veszély nem lebecsülendő – még ha a browser alacsony elterjedtsége miatt nem is esnek neki azonnal az online támadók a hiba kihasználásának.

Nem kapott jó kritikákat az első letöltőktől sem a 8-as változat, például a Fileforum Netscape-re mutató oldalán a megjelenést követően elég sokan negatív véleményt fogalmaztak meg az új böngészővel kapcsolatban.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

TAG-Heuer-Carrera-Calibre-16-Chronograph-2019-Model-Updated-design-3

SmartWatch

Új modellekkel frissült a TAG Heuer Carrera Calibre kollekció

2019. szeptember 15. vasárnap
Honor Band 5_all_colours_1_web

Kütyük

Magyarországra is megérkezik a Honor Band 5

2019. szeptember 14. szombat
men's  watch, Men's Accessories, beautiful stylish watches

SmartWatch

Prémium okosórához prémium szíj dukál!

2019. szeptember 13. péntek
2019 OLED TV NVIDIA G-SYNC_1

Smart-TV

NVIDIA G-SYNC támogatást kapnak az LG 2019-es OLED televíziói

2019. szeptember 12. csütörtök
iphone11-5

SmartPhone

Ilyenek lettek és ennyibe fognak kerülni az új iPhone-ok

2019. szeptember 12. csütörtök

Dotkom