Connect with us

Hirdetés

technokrata

India vezető génkutatási intézete HP-szuperszámítógéppel gyorsítja tudományos tevékenységét

Dotkom

India vezető génkutatási intézete HP-szuperszámítógéppel gyorsítja tudományos tevékenységét

Az indiai Új-Delhiben működő Génkutatási és Integratív Biológiai Intézet (Institute of Genomics and Integrative Biology, IGIB) a HP négy teraflop teljesítményű linuxos szuperszámítógépét választotta élettudományi és számítógépes biológiai kutatásainak gyorsítására.

Ázsia legnagyobb teljesítményű HP-szuperszámítógépének üzembe állításával az IGIB olyan, szintén HP-rendszereket használó globális kutatólétesítményekhez csatlakozik, mint az USA-beli Pacific Northwest National Laboratory, Pittsburgh Supercomputing Center, Sandia National Laboratory vagy Los Alamos National Laboratory.

Az IGIB a genetikától a biotechnológián át a fehérjék, a gyógyszerek és a személyre szabott gyógyászati módszerek vizsgálatáig, számos területen végez kutatásokat.

„A HP Cluster Platform méretrugalmas architektúrájával nagyszabású, összetett szimulációs kísérleteket végezhetünk például a molekuláris kölcsönhatások és dinamika, vagy a fehérjék térszerkezetének vizsgálata terén.” – mutatott rá Dr. Samir Brahmachari, az IGIB igazgatója.

„Ez a technológia – a HP élettudományi tapasztalataival és szakértelmével kiegészítve – hozzásegít minket az információk, a rendelkezésünkre álló tudásbázis gyorsabb eléréséhez, és megkönnyíti kutatóink számára az új gyógyszer-hatóanyagok felfedezését, valamint a komplex betegségek minimális mellékhatásokkal járó gyógyszereinek kifejlesztését.”

A 288 node-os HP Cluster Platform 3000 rendszer Intel Xeon processzoros HP ProLiant szerverekből áll, és Linux alatt XC System Software alkalmazásokat futtat. Tíz gigabit/másodperc sebességű InfiniBand interconnect-egységeket használ a fürtcsatlakozáshoz, a felügyeleti feladatokat pedig az XC System Software képességeivel látja el.

Az IGIB emellett egy nagy teljesítményű, 24 node-os, Linuxot futtató HP ProLiant fürtöt és egy kísérleti projektek támogatására alkalmas HP Integrity Superdome szervert is vásárol a HP-tól. A biztonsági másolatkészítést 12 terabyte-os HP StorageWorks Enterprise Virtual Array 5000 háttértárral és HP StorageWorks MSL6060 szalagkönyvtárral támogatja.

A HP technológiáját a világ számos tudományos kutatólétesítményében –pl. az Szingapúri Bioinformatikai Intézetben is – alkalmazzák. „A bejelentés tovább erősíti a HP pozícióját az élettudományokkal kapcsolatos technikai innováció terén. Vállalatunk a kutatókkal és a termékfejlesztőkkel együtt dolgozik az új felfedezésekhez és gyógyászati eredményekhez vezető munkafolyamatok gyorsításán.” – nyilatkozta Jeffrey D. Miller, a HP egészségügyi és oktatási intézményeket kiszolgáló szervezetének globális alelnöke.

A HP Cluster Platform és az XC System Software a HP 2004 novemberében bemutatott Egységes Fürtportfóliójának (Unified Cluster Portfolio) része. A kínálat elemei a számítógépes biológiában generált óriási adattömeg kezeléséhez és megjelenítéséhez nyújtanak segítséget a cég ügyfeleinek. Az iparági szabványos processzorokkal (Intel Xeon, Intel Itanium és AMD Opteron) ellátott szerverekből álló portfolió több operációs rendszert (HP-UX, Microsoft Windows, Linux) is támogat. A nyílt, szabványos platformok segítségével az IGIB könnyen megosztható komplex bioinfromatikai algoritmusokat dolgozhat ki, és hatékony együttműködést folytathat a világ más vezető kutatóintézeteivel.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés