Connect with us

technokrata

Biztonságosabb Internetet a cybertámadásokkal szemben

Dotkom

Biztonságosabb Internetet a cybertámadásokkal szemben

A Verisign szerint a DNS szerverek számának növelésével a Világháló infrastruktúrája ellenállóbbá tehető az online támadásokkal szemben.

A Verisign infrastruktúrájáért felelős vezérelnöke bejelentette, hogy a vállalat a következő év során körülbelül száz adatközpontba kívánja elhelyezni Domain Name System azaz DNS root szervereinek másolatait. Jelenleg ezekből „mindössze” 18 található szerte a világon (a Verisign üzemeltetésében), ezt kívánja száznál is több helyszínre kiterjeszteni az USA-beli vállalat, derült ki a cég éves gazdasági elemzése alkalmából tartott előadáson. „Ez a bővítés növeli a redundanciát és megbízhatóságot, segít enyhíteni a kívülről érkező, egyre növekvő számú támadások jelentette fenyegetést.” – hangzott el a Verisign tájékoztatása.

A fejlesztés értelmét bárki könnyedén beláthatja. Újabb DNS szerverek munkába állítása ellenállóbbá teszi az Internet infrastruktúráját a kifejezetten ezen root szerverek ellen irányuló támadásokkal szemben. Ha ugyanis „lehal” néhány szerver, jóval nagyobb az esélye, hogy marad pár további olyan számítógép, ami még képes ellátni a feladatát. Fontos megjegyezni, hogy nem a Verisign az egyetlen azon szervezetek közül, amelyek DNS szervereket üzemeltetnek. Hivatalosan 13 root szerver létezik a világon (ebből az amerikai vállalathoz kettő tartozik), amelyek összesen 80 különböző helyre elosztottan működnek. Ezt a számot szeretnék megtriplázni egy év alatt, közölték a Verisignnél.

Miért ilyen fontos a DNS szerverek védelme? A domainnév rendszer működése kritikus fontosságú az Internet használhatóságának szempontjából. Ezek a szerverek végzik ugyanis a felhasználók által szöveges formában begépelt domain nevek IP-címmé való alakítását, illetve az ellenkező irányú műveletért is „ők” felelnek. Amennyiben az összes DNS szerver megbénul, akkor nemcsak a website-ok válnak elérhetetlenné, hanem az e-mailek sem kézbesíthetőek.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp