Connect with us

Hirdetés

technokrata

Sun Microsystems: élenjáró platform az e-egészségügyi rendszerekben

Dotkom

Sun Microsystems: élenjáró platform az e-egészségügyi rendszerekben

Költséghatékony, megbízható és más rendszerekkel együttműködő azonosítási megoldás az egészségügyben.

A hazai egészségügyi információtechnológia fejlesztéséhez kínál – a világ több országában már bizonyított – piacvezető megoldást a Sun Microsystems. A vállalat ezzel a platformmal hozzájárul a betegeknek nyújtott szolgáltatások színvonalának emeléséhez, és egyebek mellett az adminisztrációs költségek csökkentéséhez is. A rendszer nemcsak az egészségügyi ellátórendszer hatékonyságát növeli, hanem a betegségben szenvedők helyzetét is könnyíti: általa lényegesen csökkenthető – az utólag sokszor fölöslegesnek ítélt – vizsgálatok száma.

A Sun mint az elmúlt években több országban, így hazánkban is számos új megoldással segítette az e-közigazgatás elterjedését. Az ismert és elismert magyarországi példák – a kormányzati portál, az APEH elektronikus adóbevallás infrastrukturális háttere stb. – mellett külföldön is több neves és osztatlan sikert arató projekt bevezetéséhez adta a nevét és technológiáját: az utóbbi időszak egyik legjelentősebb megoldása például Európa legnagyobb e-egészségügyi projektjében való részvétel volt Nagy-Britanniában (NHS – National Health Service).

Az NHS e-egészségügyi programja (National Programme for IT – NpfIT) több milliárd fontos költségvetésével, 50 milliónál több betegről szóló elektronikusan tárolt információkkal, több milliárdos nagyságrendű éves tranzakciószámmal a világ egyik legnagyobb egészségügyi projektje. A NHS program elindulása nyomán Nagy-Britanniában jelentősen csökkenhetnek az egészségügyi ellátással kapcsolatos kiadások, nő az ellátás hatékonysága, megszűntethetők az információhiányból adódó, több alkalommal elvégzett felesleges vizsgálatok és kezelések, továbbá az előzetes becslések alapján tízezerrel csökkenthető lesz az elkerülhető halálesetek száma.

A program nemzeti szintű, központi rendszerének egyikében a Sun Microsystems rendszerintegrátor partnere oldalán vett részt. A Sun által szállított központi, több száz rendszert magába foglaló hardver-architektúra kiváló teljesítményt és méretezhetőséget, az üzemeltetés szempontjából hatékony központi adminisztrációt, komoly bővíthetőséget biztosított. A hardverrendszer implementálásakor a Sun külön figyelmet fordított a magas rendelkezésre állásra; a leszállított architektúra lehetővé teszi, hogy a teljes rendszer havonta mindössze csupán néhány perces állásidővel működjön. Mindez biztosítja a betegellátás folyamatosságát és a betegek kényelmes és pontos kiszolgálását.

A központi hardverelemek mellett, a Sun a központi szoftverinfrastruktúra kialakításában is jelentős részt vállalt. A csoportmunkát támogató központi levelező és munkaütemező rendszer mellett az online belépést szabályozó hozzáférés- és jogosultságkezelő rendszer elemei is Sun technológián alapulnak. A felhasználók adatait tároló címtár, továbbá a belépést szabályozó, egyben a betegadatokhoz való illetéktelen hozzáférést kiküszöbölő „Access Manager” szoftverekből több mint egymillió szoftverlicenc került felhasználásra.

„Ez a megállapodás is bizonyítja, hogy a Sun-technológiája közvetlenül segíti az üzleti átalakulás és a jobb betegellátás megvalósítását a betegekre koncentráló számítástechnikai rendszer szállításával.” – mondja minderről Szkurka János, a Sun Microsystems külkapcsolati igazgatója. „Ez pedig – a címtár és hozzáférés-szabályozó megoldásaival – biztosítja az egészségügyi szektorban rendelkezésre álló összes orvosi információ legjobb kihasználását, miközben bizonyíthatóan a legmagasabb értéket kínálja az adófizetők számára.”



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés