Connect with us

Hirdetés

technokrata

Notebook 100 dollárból

Dotkom

Notebook 100 dollárból

Az év elején nagy port kavart ötlet egyre közelebb jut a kézzelfogható állapot felé.

Február elején számoltunk be arról, hogy Nicholas Negroponte, az MIT Média Laboratóriumának egyik vezéralakja bejelentette: elő lehet állítani 100 dollárba kerülő noteszgépeket. Negroponte véleménye szerint egy ilyen számítógép sokat tehetne az úgynevezett digitális szakadék megszüntetéséért. Az alacsony árat úgy oldotta meg a kutató, hogy a készülék a kép megjelenítéséhez a LED-es, háttérvilágítást alkalmazó tévékhez hasonló vetítési módszert használ az eszközben, azaz nem igényel drága LCD-t. A kutató elmondása szerint a 2006 elején piacra kerülő notebook Linuxot fog futtatni.

Időközben aztán újabb információk is megjelentek a jövő olcsó noteszgépéről. Többek között vezetékmentes internetezésre is alkalmas lesz a tervek szerint, illetve USB csatlakozóval is el lesznek látva a készülékek. Egyes spekulációk szerint egy 500 MHz processzor adja majd a számítási teljeítményt, míg operatív tára akár több száz MB-nyi is lehet. A kijelzője a jelenlegi állás szerint nagy valószínűséggel XGA felbontás megjelenítésére lesz képes. A gépeket ráadásul szeretnék úgy összeállítani, hogy azok viszonylag nagy ellenálló képességgel rendelkezzenek a környezeti hatásokkal szemben (az angol terminológiában ezt rugged kialakításúnak nevezik).

Kik jelentik a „felhasználói bázist”? Negroponte elsősorban az elmaradott területek lakóinak, különösen a fiataloknak, diákoknak szánja készülékét. A kutató Kambodzsa és főként Kína tanulóit említette meg, akik több mint 200 milliós fogyasztói tábort jelentenek a leendő készülékek számára.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés