Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nagyszabású online támadássorozat

Dotkom

Nagyszabású online támadássorozat

Az FBI szerint a tavalyi Cisco forráskód ellopása egy széleskörű internetes támadássorozat nyitányául szolgált.

Pont egy éve annak, hogy egy orosz IT-biztonsággal foglalkozó cég, a SecurityLab.ru bejelentette: egy közel 800 MB-os állomány képében kikerült a Világhálóra a Cisco hálózati eszközeit kezelő operációs rendszer két változatához (Cisco IOS 12.3, 12.3t) tartozó forráskód egy része. A vállalat elismerte, hogy ellopták a cég tulajdonában levő forráskódot, s azt is, hogy nagy erőkkel kerestetik a tettest.

Habár akkor a szakértők úgy nyilatkoztak, hogy a Cisco esete nem jár nagy veszéllyel, mostanra kiderült, ez nem igaz. Egy év távlatából ugyanis már látszik, hogy ez a tett egy nagyobb volumenű támadási sorozat nyitánya volt. Az esettel foglalkozó FBI ügynökök szerint a támadónak azért volt szüksége a vállalat operációs rendszerének forrására, hogy utána az USA hadserege által működtetett egyes portálokba, a NASA és bizonyos amerikai egyetemi kutatólaboratóriumi rendszerekbe juthassanak be illegálisan.

Amint arról szintén beszámoltunk, a fenti eset után fél évvel a Scotland Yard bejelentette, hogy 2004 szeptemberének elején letartóztattak egy 20 éves, büntetlen előéletű fiatalembert, akit a Cisco-val kapcsolatos online betörés elkövetésével vádolnak. A rendőrség számítógépes bűnözéssel foglalkozó egysége Manchesterben és Derbyshire-ben, két otthonban végzett házkutatást, az 1990-ben elfogadott Computer Misuse Act törvény megsértésére utaló bizonyítékok után keresve.

Ez a szál aztán nem bizonyult helyesnek, legalábbis idén márciusban már egy 16 éves svéd tinédzsert vádoltak a kód ellopásával. A skandináv tinédzser egyébként egy felsőoktatási intézmény rendszerébe való betörés után került a hatóságok célkeresztjébe. Az FBI és a svéd rendőrség egyesített erővel kutatta fel a fiút, s beszámolójuk szerint a svéd diák egy nemzetközi, kisméretű európai hackercsapat tagja lehet.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés