Connect with us

Nagyszabású online támadássorozat

Dotkom

Nagyszabású online támadássorozat

Az FBI szerint a tavalyi Cisco forráskód ellopása egy széleskörű internetes támadássorozat nyitányául szolgált.

Pont egy éve annak, hogy egy orosz IT-biztonsággal foglalkozó cég, a SecurityLab.ru bejelentette: egy közel 800 MB-os állomány képében kikerült a Világhálóra a Cisco hálózati eszközeit kezelő operációs rendszer két változatához (Cisco IOS 12.3, 12.3t) tartozó forráskód egy része. A vállalat elismerte, hogy ellopták a cég tulajdonában levő forráskódot, s azt is, hogy nagy erőkkel kerestetik a tettest.

Habár akkor a szakértők úgy nyilatkoztak, hogy a Cisco esete nem jár nagy veszéllyel, mostanra kiderült, ez nem igaz. Egy év távlatából ugyanis már látszik, hogy ez a tett egy nagyobb volumenű támadási sorozat nyitánya volt. Az esettel foglalkozó FBI ügynökök szerint a támadónak azért volt szüksége a vállalat operációs rendszerének forrására, hogy utána az USA hadserege által működtetett egyes portálokba, a NASA és bizonyos amerikai egyetemi kutatólaboratóriumi rendszerekbe juthassanak be illegálisan.

Amint arról szintén beszámoltunk, a fenti eset után fél évvel a Scotland Yard bejelentette, hogy 2004 szeptemberének elején letartóztattak egy 20 éves, büntetlen előéletű fiatalembert, akit a Cisco-val kapcsolatos online betörés elkövetésével vádolnak. A rendőrség számítógépes bűnözéssel foglalkozó egysége Manchesterben és Derbyshire-ben, két otthonban végzett házkutatást, az 1990-ben elfogadott Computer Misuse Act törvény megsértésére utaló bizonyítékok után keresve.

Ez a szál aztán nem bizonyult helyesnek, legalábbis idén márciusban már egy 16 éves svéd tinédzsert vádoltak a kód ellopásával. A skandináv tinédzser egyébként egy felsőoktatási intézmény rendszerébe való betörés után került a hatóságok célkeresztjébe. Az FBI és a svéd rendőrség egyesített erővel kutatta fel a fiút, s beszámolójuk szerint a svéd diák egy nemzetközi, kisméretű európai hackercsapat tagja lehet.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

TAG-Heuer-Carrera-Calibre-16-Chronograph-2019-Model-Updated-design-3

SmartWatch

Új modellekkel frissült a TAG Heuer Carrera Calibre kollekció

2019. szeptember 15. vasárnap
Honor Band 5_all_colours_1_web

Kütyük

Magyarországra is megérkezik a Honor Band 5

2019. szeptember 14. szombat
men's  watch, Men's Accessories, beautiful stylish watches

SmartWatch

Prémium okosórához prémium szíj dukál!

2019. szeptember 13. péntek
2019 OLED TV NVIDIA G-SYNC_1

Smart-TV

NVIDIA G-SYNC támogatást kapnak az LG 2019-es OLED televíziói

2019. szeptember 12. csütörtök
iphone11-5

SmartPhone

Ilyenek lettek és ennyibe fognak kerülni az új iPhone-ok

2019. szeptember 12. csütörtök

Dotkom