Connect with us

Siemens: a légzsáknak (is) van füle

Dotkom

Siemens: a légzsáknak (is) van füle

A CISS (Crash Impact Sound Sensor) a balesetet még gyorsabban és pontosabban érzékeli.

2007-től autóink légzsákjai „hallani” is fognak. A Siemens automobiltechnikai ágazata, a Siemens VDO olyan szenzort fejlesztett ki, amellyel meg lehet figyelni a karosszéria rezgéseit. Ez által balest során néhány ezredmásodperc alatt felismerhető a balest súlyossági foka. A légzsák vezérlőegysége ennek megfelelően fogja a biztonsági övet megfeszíteni és a szükséges légzsákokat kioldani, hogy az utasokat a lehető legjobban védje a sérülésektől.

Ezeknek a védelmi rendszereknek, melyekhez a Siemens VDO már 1996 óta minden jelentős autógyártónak szállít szenzorokat, a hatékonysága attól függ, hogy milyen hamar észlelik a baleset vagy ütközés bekövetkeztét. Eddig gyorsulás/lassulás- és nyomásérzékelőket használtak milliószámra. A mostani új eljárás a CISS (Crash Impact Sound Sensor) alkalmazásával a balesetet még gyorsabban és pontosabban érzékeli, mégpedig azon az alapon, hogy a jármű alakváltozása az ütközés irányától és erejétől függő testhang-hullámokat kelt, amelyek a szenzor közvetítésével felhasználhatók a védelmi rendszerek működtetésére.

A VDO tervei szerint a CISS-t beépítik a légzsák vezérlőjébe, hogy így az információátvitel még gyorsabb lehessen. A további fejlesztések a „halló” autó után a „látó” autóra irányulnak, amelyek a baleset megelőzését tennék lehetővé.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom