Connect with us

technokrata

Még mindig gyorsan terjed a legújabb Sober féreg

Dotkom

Még mindig gyorsan terjed a legújabb Sober féreg

A Sober P variánsa továbbra is nagy iramban szaporodik – az e-mailforgalom 5 százalékáért egyedül ez a digitális kártevő felel.

Péntek reggel még a fenti helyzet volt jellemező, jelentette be a Sophos. A cég – méréseikre alapozva – közölte, hogy a múlthét végi időszakban az összes vírusaktivitás több mint háromnegyedéért, egészen pontosan annak 77 százalékáért a Sober.P volt a felelős. Az IT-biztonsággal foglalkozó szervezet elmondása szerint a féreg annak ellenére igen virulens, hogy a nagy vállalatok közel mindegyike feltelepítette már a szükséges patch-eket, kiiktatva azokat a sebezhetőségeket, amelyeket a Sober P változata kihasznál szaporodásához.

Graham Cluley, a cég vezető technológiai tanácsadója következőképp nyilatkozott: „Nem lehetünk biztosak benne, hogy [pontosan] mennyi embert fertőzött meg, de úgy véljük, a nagy vállalkozások java védett.”

Maga a féreg egyébként a Symantec antivírus védelmét és a Windows XP tűzfalát kapcsolja ki, miután bejutott a megtámadott rendszerbe – azaz azonnal szinte nullára csökkenti a PC védelmét (ha azt más módon nem védelmezik). Ezt követően felkészíti az áldozatul esett számítógépet nagymennyiségű kéretlen elektronikus levél, azaz spam küldésére, valamint saját maga terjesztésére. Cluley szerint ez az oka, amiért olyan gyorsan terjed(t); a szakértő szerint ugyanis a spam technológia használata jelentősen megdobja a digitális kártevő szaporodási ütemét.

A féreg csatolmányként utazik egy angolul vagy németül írt levélben, az e-mail törzsében számos különböző szöveg fordulhat elő. A legsikeresebbnek eddig az a változat bizonyult, amelyikben arról tájékoztatják az internetezőt, hogy ingyenes jegyeket nyert a 2006-os német labdarúgó világbajnokságra, de más témák is ismertek.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák