Connect with us

Még mindig gyorsan terjed a legújabb Sober féreg

Dotkom

Még mindig gyorsan terjed a legújabb Sober féreg

A Sober P variánsa továbbra is nagy iramban szaporodik – az e-mailforgalom 5 százalékáért egyedül ez a digitális kártevő felel.

Péntek reggel még a fenti helyzet volt jellemező, jelentette be a Sophos. A cég – méréseikre alapozva – közölte, hogy a múlthét végi időszakban az összes vírusaktivitás több mint háromnegyedéért, egészen pontosan annak 77 százalékáért a Sober.P volt a felelős. Az IT-biztonsággal foglalkozó szervezet elmondása szerint a féreg annak ellenére igen virulens, hogy a nagy vállalatok közel mindegyike feltelepítette már a szükséges patch-eket, kiiktatva azokat a sebezhetőségeket, amelyeket a Sober P változata kihasznál szaporodásához.

Graham Cluley, a cég vezető technológiai tanácsadója következőképp nyilatkozott: „Nem lehetünk biztosak benne, hogy [pontosan] mennyi embert fertőzött meg, de úgy véljük, a nagy vállalkozások java védett.”

Maga a féreg egyébként a Symantec antivírus védelmét és a Windows XP tűzfalát kapcsolja ki, miután bejutott a megtámadott rendszerbe – azaz azonnal szinte nullára csökkenti a PC védelmét (ha azt más módon nem védelmezik). Ezt követően felkészíti az áldozatul esett számítógépet nagymennyiségű kéretlen elektronikus levél, azaz spam küldésére, valamint saját maga terjesztésére. Cluley szerint ez az oka, amiért olyan gyorsan terjed(t); a szakértő szerint ugyanis a spam technológia használata jelentősen megdobja a digitális kártevő szaporodási ütemét.

A féreg csatolmányként utazik egy angolul vagy németül írt levélben, az e-mail törzsében számos különböző szöveg fordulhat elő. A legsikeresebbnek eddig az a változat bizonyult, amelyikben arról tájékoztatják az internetezőt, hogy ingyenes jegyeket nyert a 2006-os német labdarúgó világbajnokságra, de más témák is ismertek.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő