Connect with us

technokrata

A PC-k 88%-a fertőzött

Dotkom

A PC-k 88%-a fertőzött

Egy nemrégiben elkészült felmérés szerint az Internetre csatlakoztatott személyi számítógépek majdnem 90 százalékán található spyware.

A Webroot cég nemrég adta ki „State of Spyware” című jelentésének frissített változatát. Ennek elolvasása során kiderül, hogy a vállalat 88%-os globális spyware fertőzöttségi szintet mért az idei első negyedév alatt, ami ráadásul még jó eredménynek is mondható. A legutóbbi, 2004 utolsó három hónapjában vizsgált időszakban ugyanis 92%-ot tapasztalt az IT-biztonsággal foglalkozó amerikai vállalat.

Nézzük kicsit alaposabban, milyen fenyegetéseknek is van kitéve számítógépünk! A Webroot úgy találta, hogy míg a rendszermonitorozó alkalmazások száma csökkent, a trójaiak egyre nagyobb arányban támadják a PC-ket. Egy átlagos komputer 25 fertőzéssel rendelkezik, ebből 18 cookie-val kapcsolatos fenyegetés, a maradék hét között pedig adware, rendszermonitorozó, keylogger és trójai programokat találunk. A vállalat a vizsgált időszak alatt úgy találta, hogy 4294 website és 89.806 weboldal tartalmazott sypware fenyegetést, azaz ennyi webhely volt képes megfertőzni számítógépünket.

Talán a pórul jártakat nem lepi meg, hogy a legagresszívebb digitális élősködőnek a Cool Web Search alkalmazást találták, amelynek idestova már 107 változata ismert. Ez egymaga a vizsgált PC-k 8,2%-án volt megtalálható. A Gator lett a második, 2,2%-os „részesedéssel”, míg a harmadik-negyedik helyre a 180Search (2.0%) és a Powerscan (1,8%) került fel. Ezekből az adatokból látszik, hogy nem egy-két spyware uralja a PC-ket, a digitális fenyegetések ezen válfaja igen változatos képet mutat.

A Webroot közlése szerint a spyware egyre nagyobb szeletet hasít ki magának az Interneten való reklámozás tortájából. A vállalat 2 milliárd dollárosra becsülte az ebből származó bevételeket, ami durván a negyede(!) az összes online reklámból adódó bevételnek. A cég úgy véli, hogy 2004 volt a fordulópont, amikor az internetes fenyegetések átalakultak „pénzgyártó gépekké”, azaz a tavalyi évben egyre többen látták meg az üzleti lehetőséget a malware-ek ezen fajtájában.

Az eredményeket egyébként több mint 1 millió otthoni és több mint 35 ezer vállalati PC megvizsgálásával kapta a Webroot.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek