Connect with us

A mobiltelefonos vírusokat „túllihegik”

Dotkom

A mobiltelefonos vírusokat „túllihegik”

Túlságosan fel van fújva a nagytudású mobiltelefonokat érintő vírusveszély, állítja egy vállalat.

A Symantec kutatásának megállapításával szemben a WDSGlobal úgy vélekedik, hogy eltúlozzák a mobiltelefonokat fenyegető vírusok valódi veszélyességének mértékét. Amint az ismeretes, a Symantec április végén kiadott jelentésében azt a megállapítást tette, hogy a smartphone (okostelefon) tulajdonosok 73 százaléka ki van téve vírustámadásnak. Doug Overton, a WDSGlobag kommunikációs részlegének vezetője szerint azonban az embereknek nem lenne szabad azt szem elől veszteni, hogy ezek a problémák (ma még) kevéssé érintik őket.

A vállalat a HP, a Nokia, az Orange, a Sony Ericsson és a T-Mobile cégek supportjában érintett, és állításuk szerint az elmúlt negyedév során mindössze 10 végfelhasználó panaszkodott a telefonját érintő vírusra – miközben összesen durván 275 ezer hívás futott be hozzájuk. A mobiltelefonokat fenyegető vírusokkal kapcsolatos hívások így mindössze 0,036 ezrelékét teszik ki az összes, felhasználók által jelzett problémának.

Overton úgy véli, hogy az éberségre, a potenciális fenyegetésekre való figyelmeztetés egyáltalán nem rossz dolog, de szerinte a pánikkeltés és a túlzott népszerűsítés (hype) nem szerencsés. „Ha megvizsgáljuk a kinnlevő vírusokat, akkor azt találjuk, hogy 14 alapfajtájuk létezik jelenleg, melynek többsége nem ártalmas. Legtöbb „proof of concept” típusú, amelyek révén a lehetséges hibákról figyelmeztetik a gyártókat és az operációs rendszerek illetve az antivírus szoftverek fejlesztőit.” – mondta Overton.

Érdekességképpen: a mobiltelefonos vírusok olyan ritkák, hogy amikor a BBC le akart egyet futás közben filmezni, akkor Overton kollégáival együtt három napig keresgélt az Interneten, mire ráakadtak egy ilyen fenyegetés kódjára. Azt persze a szakértő sem tagadja, hogy akadnak olyan vírusok, amik komoly bajt tudnak okozni, mint például a Skulls, amelyik használhatatlanná teheti a Symbian-alapú mobiltelefonok egy részét – ezek valós életben való megjelenéséről azonban eddig nem sok jelentés érkezett.

Mindazonáltal a mobiltelefonos vírusok is „felnőhetnek” egyszer, és akkor jóval veszélyesebbé válhatnak – mint ma a PC-s digitális kártevők.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda
mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő