Connect with us

Hirdetés

technokrata

A mobiltelefonos vírusokat „túllihegik”

Dotkom

A mobiltelefonos vírusokat „túllihegik”

Túlságosan fel van fújva a nagytudású mobiltelefonokat érintő vírusveszély, állítja egy vállalat.

A Symantec kutatásának megállapításával szemben a WDSGlobal úgy vélekedik, hogy eltúlozzák a mobiltelefonokat fenyegető vírusok valódi veszélyességének mértékét. Amint az ismeretes, a Symantec április végén kiadott jelentésében azt a megállapítást tette, hogy a smartphone (okostelefon) tulajdonosok 73 százaléka ki van téve vírustámadásnak. Doug Overton, a WDSGlobag kommunikációs részlegének vezetője szerint azonban az embereknek nem lenne szabad azt szem elől veszteni, hogy ezek a problémák (ma még) kevéssé érintik őket.

A vállalat a HP, a Nokia, az Orange, a Sony Ericsson és a T-Mobile cégek supportjában érintett, és állításuk szerint az elmúlt negyedév során mindössze 10 végfelhasználó panaszkodott a telefonját érintő vírusra – miközben összesen durván 275 ezer hívás futott be hozzájuk. A mobiltelefonokat fenyegető vírusokkal kapcsolatos hívások így mindössze 0,036 ezrelékét teszik ki az összes, felhasználók által jelzett problémának.

Overton úgy véli, hogy az éberségre, a potenciális fenyegetésekre való figyelmeztetés egyáltalán nem rossz dolog, de szerinte a pánikkeltés és a túlzott népszerűsítés (hype) nem szerencsés. „Ha megvizsgáljuk a kinnlevő vírusokat, akkor azt találjuk, hogy 14 alapfajtájuk létezik jelenleg, melynek többsége nem ártalmas. Legtöbb „proof of concept” típusú, amelyek révén a lehetséges hibákról figyelmeztetik a gyártókat és az operációs rendszerek illetve az antivírus szoftverek fejlesztőit.” – mondta Overton.

Érdekességképpen: a mobiltelefonos vírusok olyan ritkák, hogy amikor a BBC le akart egyet futás közben filmezni, akkor Overton kollégáival együtt három napig keresgélt az Interneten, mire ráakadtak egy ilyen fenyegetés kódjára. Azt persze a szakértő sem tagadja, hogy akadnak olyan vírusok, amik komoly bajt tudnak okozni, mint például a Skulls, amelyik használhatatlanná teheti a Symbian-alapú mobiltelefonok egy részét – ezek valós életben való megjelenéséről azonban eddig nem sok jelentés érkezett.

Mindazonáltal a mobiltelefonos vírusok is „felnőhetnek” egyszer, és akkor jóval veszélyesebbé válhatnak – mint ma a PC-s digitális kártevők.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés