Connect with us

technokrata

A mobiltelefonos vírusokat „túllihegik”

Dotkom

A mobiltelefonos vírusokat „túllihegik”

Túlságosan fel van fújva a nagytudású mobiltelefonokat érintő vírusveszély, állítja egy vállalat.

A Symantec kutatásának megállapításával szemben a WDSGlobal úgy vélekedik, hogy eltúlozzák a mobiltelefonokat fenyegető vírusok valódi veszélyességének mértékét. Amint az ismeretes, a Symantec április végén kiadott jelentésében azt a megállapítást tette, hogy a smartphone (okostelefon) tulajdonosok 73 százaléka ki van téve vírustámadásnak. Doug Overton, a WDSGlobag kommunikációs részlegének vezetője szerint azonban az embereknek nem lenne szabad azt szem elől veszteni, hogy ezek a problémák (ma még) kevéssé érintik őket.

A vállalat a HP, a Nokia, az Orange, a Sony Ericsson és a T-Mobile cégek supportjában érintett, és állításuk szerint az elmúlt negyedév során mindössze 10 végfelhasználó panaszkodott a telefonját érintő vírusra – miközben összesen durván 275 ezer hívás futott be hozzájuk. A mobiltelefonokat fenyegető vírusokkal kapcsolatos hívások így mindössze 0,036 ezrelékét teszik ki az összes, felhasználók által jelzett problémának.

Overton úgy véli, hogy az éberségre, a potenciális fenyegetésekre való figyelmeztetés egyáltalán nem rossz dolog, de szerinte a pánikkeltés és a túlzott népszerűsítés (hype) nem szerencsés. „Ha megvizsgáljuk a kinnlevő vírusokat, akkor azt találjuk, hogy 14 alapfajtájuk létezik jelenleg, melynek többsége nem ártalmas. Legtöbb „proof of concept” típusú, amelyek révén a lehetséges hibákról figyelmeztetik a gyártókat és az operációs rendszerek illetve az antivírus szoftverek fejlesztőit.” – mondta Overton.

Érdekességképpen: a mobiltelefonos vírusok olyan ritkák, hogy amikor a BBC le akart egyet futás közben filmezni, akkor Overton kollégáival együtt három napig keresgélt az Interneten, mire ráakadtak egy ilyen fenyegetés kódjára. Azt persze a szakértő sem tagadja, hogy akadnak olyan vírusok, amik komoly bajt tudnak okozni, mint például a Skulls, amelyik használhatatlanná teheti a Symbian-alapú mobiltelefonok egy részét – ezek valós életben való megjelenéséről azonban eddig nem sok jelentés érkezett.

Mindazonáltal a mobiltelefonos vírusok is „felnőhetnek” egyszer, és akkor jóval veszélyesebbé válhatnak – mint ma a PC-s digitális kártevők.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák