Connect with us

Symantec 2005: rekordméretű bevétel és nyereség

Dotkom

Symantec 2005: rekordméretű bevétel és nyereség

A külföldről származó bevételek a negyedik negyedévben az összes bevétel 52 százalékát tették ki.

A Symantec Corporation nyilvánosságra hozta a negyedik pénzügyi negyedév, valamint a 2005. április 1-jén véget ért pénzügyi év eredményét. A Symantec 713 millió USD-t könyvelt el erre a negyedévre, amely az előző év azonos negyedévének 556 milliójához képest 28 százalékos növekedést jelent. A 2005. pénzügyi év összbevétele 2,6 milliárd dollár volt, a növekedés a 2004. pénzügyi év 1,9 milliárd dollárjához képest 38 százalék.

GAAP (Generally Accepted Accounting Principles = általánosan elfogadott könyvelési alapelvek) szerinti eredmény: a negyedik pénzügyi negyedév GAAP szerinti nettó bevétele 120 millió dollár volt, az előző év azonos negyedévének 117 millió dolláros nettó bevételével szemben. Ez részvényenként 0,16 dolláros nyereséget jelent, ami az előző év azonos negyedévében ugyanennyi volt. A 2005. pénzügyi év nettó jövedelme 536 millió dollár volt, a 2004. pénzügyi évben ez 371 millió dollár volt. A részvényenkénti nyereség 0,74 dollár, ez a 2004. pénzügyi évben 0,54 dollár volt.

A márciusi negyedév GAAP szerinti nettó bevétele és részvényenkénti hígított nyeresége egyszeri, 54 millió dolláros, egy részvényre számítva 0,07 dolláros adóterhet tartalmaz, amely a Symantec 625 millió dolláros készpénz-visszahonosításához kapcsolódik. Ebből az összegből 500 millió dollár a 2004-es Amerikai Munkahely-teremtési Törvény tárgyát képezi.

A nem GAAP szerinti eredmény: A nem GAAP szerinti nettó bevétel a negyedik pénzügyi negyedévben 186 millió dollár volt, az előző év azonos negyedévében ez az érték 126 millió dollár. A nem GAAP szerinti részvényenkénti nyereség 0,25 dollár, ez az előző év azonos negyedévében 0,18 dollár volt. A 2005. pénzügyi év nem GAAP szerinti nettó jövedelme 634 millió dollár volt, a 2004. pénzügyi évben ez 411 millió dollár volt. A nem GAAP szerinti részvényenkénti nyereség 0,87 dollár, ez a 2004. pénzügyi évben 0,59 dollár volt.

A nem az általánosan elfogadott könyvelési alapelvek szerinti (nem GAAP) eredmény nem tartalmazza a felvásárlásokhoz kapcsolódó egyéb nem tárgyi eszközök leírását, a késleltetett, részvényeken alapuló kompenzáció leírását, a felvásárolt, folyamatban levő kutatások és fejlesztések költségét, az átszervezési költségeket, a szabadalmak rendezésének költségét. Mindemellett a VERITAS tervezett beolvasztásával kapcsolatos egyesítési tervek költségeit, valamint a kapcsolódó jövedelemadó-mentességet, illetve az Amerikai Munkahely-teremtési Törvény szerint a cég készpénz-visszahonosításával kapcsolatos egyszeri adókihatást sem.

„Csapatunk világszerte továbbra is kiemelkedő eredmények elérésére összpontosít.” – mondta John W. Thompson, a Symantec elnök-vezérigazgatója. „A minden ágazati és földrajzi területen tapasztalható kétszámjegyű növekedés támasztja alá a negyedév és a pénzügyi év sikerét.”

A jövedelem összetevői
Ebben a negyedévben a Symantec vállalatvédelmet, vállalati kezelést és a kapcsolódó szolgáltatásokat felölelő, világméretű vállalati üzletága a teljes bevétel 49 százalékát hozva 22 százalékkal nőtt az előző év azonos negyedévéhez képest. A teljes bevétel 36 százalékát képviselő vállalatvédelmi üzletág 23 százalékos növekedést mutat, a vállalati kezelési üzletág a teljes bevétel 11 százalékát képviselve 14 százalékot nőtt, a szolgáltatási üzletág 60 százalékos növekedésével a teljes bevétel 2 százalékát adja. A Symantec fogyasztói üzletága hozta a teljes bevétel 51 százalékát, növekedése 34 százalékos.

A külföldről származó bevételek a negyedik negyedévben az összes bevétel 52 százalékát tették ki, a múlt év azonos negyedévéhez képest 25 százalékkal növekedtek. Az amerikai kontinensen (azaz az Egyesült Államokban, Latin-Amerikában és Kanadában) 31 százalékos volt a növekedés. Innen származott az összes bevétel 54 százaléka. Az európai, a közel-keleti és az afrikai terület adta az összes bevétel 32 százalékát, itt 24 százalékos volt a növekedés. Japán és a Csendes-óceán ázsiai területe 28 százalékos növekedéssel az összes bevétel 14 százalékát adta.

Üzleti kilátások
A Symantec a 2005. július 1-jéig tartó első pénzügyi negyedévre vonatkozóan a következő előzetes útmutatást adja:

  • A várható bevétel 700 millió és 720 millió dollár között lesz.

  • Az előrejelzés középértéke alapján várható, GAAP szerinti, részvényenkénti nyereség 0,23 dollár lesz.
  • Az előrejelzés középértéke alapján várható, nem GAAP szerinti, részvényenkénti nyereség 0,25 dollár lesz.

A nem az általánosan elfogadott könyvelési alapelvek szerint, részvényenkénti nyereség-előrejelzés nem tartalmazza a felvásárlásból származó nem tárgyi eszközök, valamint a 15 millió dollárt kitevő késleltetett kompenzáció leírását, illetve a VERITAS-szal való bejelentett egyesülésünk összes költségét.

A Symantec a negyedév folyamán 401, egyenként százezer dollárt meghaladó értékű szerződést kötött a világon, melyek közül 109 értéke meghaladta a 300.000 dollárt, további 22 pedig az 1 millió dollárt. Ezeknek az üzletkötéseknek hatvanegy százaléka többféle vállalati Symantec terméket és szolgáltatást tartalmazott. Ez az előző év azonos negyedévéhez képest 109 százalékos növekedést jelent.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom