Connect with us

technokrata

Wi-Fi rekord Siemens technológiával vonaton

Dotkom

Wi-Fi rekord Siemens technológiával vonaton

A Siemens technológia partneri részvételével: az első vezetéknélküli szélessávú Internet-kapcsolat nagysebességű vonatról.

A Brüsszel-Párizs vonalon, a Thalys vasúttársaság nagysebességű vonatának fedélzetén sikeresen teszteltek egy stabilan működő, szélessávú Wi-Fi műholdas Internet-kapcsolatot, amely első a világon. A 300 km/óra vonat-csúcssebesség mellett elért legnagyobb átviteli sebesség 4 Mbit/s volt „felfelé”, és 2 Mbit/s „lefelé”, azaz megfelelt egy ADSL+ összeköttetés (a DSL gyors variánsa) minőségének. Ezzel a Thalys rekordot állított fel.

A teszt az Európai Űrügynökség (ESA) támogatásával vált lehetővé. A végrehajtás a 21Net angol-belga hálózat-üzemeltető feladata volt. Technológia-partnereként a Siemens építette a vagonokba a vezetéknélküli Wi-Fi szélessávú hálózatot, és a megoldáshoz menedzsment-rendszert is biztosított illetve működtetett: a Garderos német vállalat Operational Support System-ét, illetve annak autentikálási és elszámolás funkcióit.

A szerelvény és a műhold közötti összeköttetés számos üzleti és szórakoztató alkalmazás elérését teszi lehetővé az utasok számára. A sikeres tesztet követően három hónapos pilot projektet működtetnek egy szerelvényen, majd a rendszert kiterjesztenék a Thalys teljes, 28 darabos szerelvényparkjára. A menetjegy megváltásakor az utas jogot szerez a hálózati csatlakozásra is, és megkapja ehhez a felhasználó-nevét és a jelszavát is. A hálózatba való bejelentkezéskor a jogosultság ellenőrzéséhez szükséges információ szatelliten keresztül a Siemens Belgium központi hálózatüzemeltető központjába (NOC) jut.

A Siemens Belgium Energia, Ipar és Közlekedés ágazata tervezte a vagonokba telepített hardverhez a speciális, vibráció- és túlfeszültség-biztos rackeket is.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák