Connect with us

Deloitte: egy éves EU-tagsággal a hátuk mögött is pozitív a cégek hozzáállása

Dotkom

Deloitte: egy éves EU-tagsággal a hátuk mögött is pozitív a cégek hozzáállása

Magyarországon a cégvezetők 85%-a gondolja úgy, hogy vállalata teljes mértékben fel volt készülve az EU-csatlakozás okozta változásokra, kihívásokra és problémákra.

Otto Jelinek, a Deloitte Central Europe elnöke tavaly Varsóban, az európai gazdasági csúcsértekezleten vázolta egy a Deloitte által végzett felmérés eredményeit, mely szerint a nyugat-európai cégek 81%-a úgy vélte, hogy az EU csatlakozás az új tagországokat vonzóbbá fogja tenni a külföldi befektetők szemében. A Deloitte nyomonkövető felmérése szerint, amelyet a csatlakozás után egy évvel készített, a fent említett pozitív hozzáállás tovább erősödött.

A Deloitte felmérés négy egyszerű kérdést tesz fel a legnagyobb nyugat-európai illetve cseh, magyar, lengyel és szlovák cégek döntéshozóinak. A kérdésekre mintegy 200 nyugat-európai és több mint 400, a fenti új tagállamokban működő cégtől érkezett válasz. Az idei válaszok majdnem minden kérdéscsoportban pozitív változásra utalnak.

Tavaly a megkérdezett nyugat-európai cégek 81%-a érezte úgy, hogy az EU-tagság vonzóbbá teszi majd a közép-európai országokat a külföldi befektetők szemében, míg 19%-uknak az volt a véleménye, hogy az EU-csatlakozás külföldi tőkebeáramlásra tett hatása negatív vagy semleges lesz. Ma azonban a fenti cégek 86%-a véli úgy, hogy a csatlakozás valóban pozitív hatással volt a befektetésekre. 2004-ben a csatlakozásra váró országokban működő társaságok 77%-a osztotta azt a véleményt, hogy az EU-csatlakozás által országuk vonzóbbá válik majd a külföldi befektetők szemében – ugyanerre a kérdésre ma a cégek 84%-a válaszolta azt, hogy az EU-tagság következtében nőtt a befektetések volumene.

A vizsgált nyugat-európai cégek 50%-a úgy nyilatkozott, hogy országuk vállalkozásai eddig még nem használták ki a kibővült Európa által kínált új piacokat és egyéb lehetőségeket, és mindössze 66% vélekedett úgy, hogy az EU bővítés kedvező volt országa egészére nézve. Tavaly a nyugat-európai cégek 81%-a ítélte az EU csatlakozás vállalkozásukra tett hatását pozitívnak – ma, az új tagországok egy éves EU-tagságára visszatekintve azonban csak 59%-uk gondolja, hogy a csatlakozás valóban előnyöket jelentett a számukra.

Érdekes módon az egy éve csatlakozott tagországokban működő társaságok többsége – visszatekintve – úgy véli, hogy teljes mértékben felkészülten várták a csatlakozást. A tavalyi felmérés szerint a csatlakozás előtt három nappal a három közép-európai országban működő cégek nagy többsége (73%-a) gondolta úgy, hogy teljes mértékben felkészültek az EU csatlakozással kapcsolatos változásokra, kihívásokra és problémákra. Ma a cégek 81%-a gondolja úgy, hogy valóban felkészülten várta a csatlakozást.

Simor András, a Deloitte magyarországi elnök-vezérigazgatója szerint: „A felmérés megerősíti, hogy a legnagyobb csatlakozó országok máris jelentős hasznot realizáltak az EU-tagságból. Hisszük, hogy ez a tendencia folytatódik, ahogy mind több és több cég szembesül azzal, hogy milyen előnyöket tartogat számára a világ ezen része.”

A magyarországi felmérés eredményei

Magyarországon a cégvezetők 85%-a – ez volt a legmagasabb arány a megkérdezett négy új tagország vonatkozásában – gondolja úgy, hogy vállalata teljes mértékben fel volt készülve az EU-csatlakozás okozta változásokra, kihívásokra és problémákra. Csak 7% válaszolt nemmel és 8% volt bizonytalan. A lengyelek voltak a legszeptikusabbak a kérdést illetően, 77% állította, hogy cége nem készült fel a változásokra. A vállalatvezetők 69%-a úgy gondolja, hogy Magyarország uniós csatlakozásának összességében pozitív hatásai voltak a vállalatára. Ez az arány csak 47%-ig emelkedett a Cseh Köztársaságban, míg Lengyelországban volt a legmagasabb a pozitív válaszok aránya; 70%. Mind a négy országban nagyszámú igen válasz érkezett arra a kérdésre, miszerint pozitív hatása volt-e az EU-csatlakozásnak az adott országra; Magyarország 71%, Lengyelország 86%, Cseh Köztársaság 77% és Szlovákia 79%.

76%-kal a magyar vállalatvezetők voltak a legpesszimistábbak a tekintetben, hogy az
EU-csatlakozás vonzóbbá tette-e Magyarországot a külföldi befektetők számára, míg ez az arány a legmagasabb – 92% – Szlovákiában volt.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat
evolveo_sportwatch_ms1_1

SmartWatch

Az Evolveo piacra dobott egy okosórát SIM támogatással

2019. augusztus 16. péntek
samsung-galaxy-note-10-plus-screen-head-on-2-1200x675

Dotkom