Connect with us

A HP 37,5 millió eurós szerződést nyert el az Európai Bizottságtól

Dotkom

A HP 37,5 millió eurós szerződést nyert el az Európai Bizottságtól

A vállalat a határátkelők biztonságát növelő és a terrorizmus illetve bűnözés elleni küzdelmet segítő rendszerek kiépítésében működik közre.

A HP bejelentette, hogy a Steria nevű céggel alakított konzorciuma 37,5 millió euró értékű szerződést írt alá az Európai Bizottsággal két fontos központi információs rendszer – a második Schengeni Információs Rendszer (SIS II) és a Vízuminformációs Rendszer (VIS) – kiépítéséről.

A SIS a világ legnagyobb határőrizeti és rendőrségi információs rendszere, a SIS II kifejlesztése pedig előfeltétele a schengeni térség jelenlegi tagállamai és a 2004. májusban újonnan csatlakozott 10 ország közötti határellenőrzés megszüntetésének. A VIS a schengeni térség európai országaiba irányuló vízumkérelmek feldolgozását fogja támogatni.

A Bizottság a feladat elvégzésére a HP, a Steria, valamint két további európai vállalat, a német Mummert és a luxemburgi Primeshpere alkotta konzorciumot választotta. A döntés fő kritériumai a két informatikai rendszer technológiai modelljének minősége, valamint az adófizetők pénzének leghatékonyabb felhasználása voltak.

A Bizottság által elvégzett benchmark-tesztek tanúsága szerint a HP konfigurációja az egymástól több mint 800 km távolságra fekvő két helyszínnel megoldott katasztrófa-elhárítás során mindvégig teljes körűen üzemképes marad. A HP modellje optimálisan skálázható és szabványos platformokra épül – ez a megoldás különösen ideális a több országra kiterjedő működéshez.

„Az állampolgárok biztonságának növeléséhez olyan technológiára van szükség, amely rugalmasan képes alkalmazkodni a világméretű migráció, a biztonságos határőrizet, a terrorizmus elleni küzdelem és a bűnmegelőzés kihívásaihoz.” – hangsúlyozta Bernard Meric, a HP EMEA alelnöke és ügyvezető igazgatója. „Ezek a kihívások pedig folyamatosan változnak, sokasodnak és egyre inkább kiszámíthatatlanok. Akár emberéletek megmentéséről, akár külföldre csempészett értéktárgyak felkutatásáról és lefoglalásáról van szó, a HP fenti elvárásokat szem előtt tartva kifejlesztett felső kategóriás technológiája és nagyfokú rendelkezésre állást biztosító szolgáltatásai boldogulnak a feladattal.”

A jelenleg 15 tagállam által használt SIS-t a belső határellenőrzés megszüntetéséről, a külső határőrizet összehangolásáról és a személyek unión belüli szabad áramlásáról rendelkező, 1985-ben aláírt Schengeni Egyezmény hívta életre.

A SIS-t kiváltó SIS II adatbázisa körözött személyekről, valamint lopott járművekről, személyazonosító iratokról és bankjegyekről szolgáltat információt a résztvevő tagállamok rendőri szervei számára. A funkcionalitását teljes körűen 2007-ben elérő SIS II jóval rugalmasabb lesz elődjénél, és fényképek illetve ujjlenyomatok tárolását is támogatja. Infrastruktúrájánál fogva az új rendszer a jövőbeni uniós követelményekhez is könnyebben tud majd alkalmazkodni.

A központilag üzemeltetett VIS olyan nagyszabású információs rendszer, amely lehetővé teszi a tagállamok számára a schengeni országok területére történő belépéshez szükséges vízumkérelmek elérését. Becslések szerint a kezelt vízumkérelmek száma meg fogja haladni az évi 20 milliót, a kiadott vízumok érvényességét pedig évente legalább 45 millió alkalommal fogják ellenőrizni a rendszeren keresztül.

A szerződés értelmében a konzorcium a legújabb Intel Itanium processzorral szerelt Integrity Superdome szervereket, magas szintű rendelkezésre állást nyújtó, felső kategóriás tárolóeszközöket, és a rendszer infrastruktúráját és az üzleti folyamatokat egyaránt felügyelő HP OpenView szoftvereket szállít a Bizottság részére. A konzorcium tagjai közül a HP nyújtja majd az infrastruktúra magas szintű rendelkezésre állásához és teljesítményéhez szükséges szolgáltatásokat, és gondoskodik a megoldás működésének folyamatos figyeléséről (monitoring). A konzorcium által összeállított új rendszereket a Bizottság fogja validálni 2007-ben.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat
evolveo_sportwatch_ms1_1

SmartWatch

Az Evolveo piacra dobott egy okosórát SIM támogatással

2019. augusztus 16. péntek
samsung-galaxy-note-10-plus-screen-head-on-2-1200x675

Dotkom