Connect with us

technokrata

A gyémánt, mint információvédelmi eszköz

Dotkom

A gyémánt, mint információvédelmi eszköz

A drága ékkövek régóta szerepelnek a hölgyek vágyálmai között, ám most egy új felhasználási módszer miatt más területen is bizonyíthatnak.

Az ausztráliai Melbourne Egyetem kutatói üvegszálon növesztettek gyémántrészecskéket Az így kapott közegen keresztül továbbított információt lehetetlen meghackelni – állítják az intézmény szakemberei. Az egy mikrométer nagyságú gyémántdarabkák egyszerre csak a fény egyetlen fotonját továbbítják, szemben egy hagyományos üvegszálas kábellel, ami egyszerre fotonok milliárdjait szállítja párhuzamosan.

James Rabeau, a kutatás egyik résztvevője azzal a könnyen megérthető hasonlattal élt, hogy az egész folyamat tulajdonképpen nem más, mintha egy sötét szobában egy fáklyával üzennénk barátunknak. Egy fáklya fotonok milliárdjait küldi szét, így a szobában mindenki láthatja, mit is üzentünk tulajdonképpen, viszont ha csak egyetlen részecskét bocsát ki, akkor azt a többiek nem láthatják, csak az üzenet címzettje. Ennek a módszernek megvan az az előnye is, hogy a kommunikáló felek azonnal rájönnek, ha az üzenetet valaki lehallgatja, hiszen ekkor az átküldött adatok egy része nem érkezik meg a célszemélyhez.

Napjainkban az információt elektronikus módon továbbítják, így kellően nagy kapacitású számítógépekkel már neki lehet állni a biztonságosnak hitt kódok némelyikének feltöréséhez. Mivel a számítási teljesítmény évről évre nő, ezért egyre jobb és jobb kódolásra van szükség. Az ausztrál kutatók rendszere azonban a kvantumtitkosítás előnyeit kihasználva elvileg tökéletes biztonságot nyújt.

A projektre egyébként 3,3 millió dollárt kaptak a szakemberek a szigetország kormányzatától, s azt a feladatot, hogy fejlesszenek ki egy prototípust, majd jutassák azt olyan állapotba, hogy kereskedelmi forgalomban is eladható legyen. Dr. Rabeau elmondta, hogy az első feltételnek úgy sikerült megfelelniük, hogy a gyémántrészecskéket egy 1500 wattos mikrohullámokat kibocsátó reaktorban állították elő. Szénalapú gázok révén növesztették rá a gyémántkristályokat az üvegszálra, mindezt körülbelül egy emberi hajszál vastagságának méretében. A technológia végeredménye egy igen lassú fénytovábbító közeg lett: egy üzenet jelenleg 120 km/h-s maximális sebességgel vihető át a speciális üvegszálon.

Arról nem esett szó, hogy mennyibe került ennek előállítása, illetve egy ezt használó kereskedelmi termék körülbelül mennyibe kerülhet majd.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp