Connect with us

technokrata

200 GB-os notebook merevlemez

Dotkom

200 GB-os notebook merevlemez

A Fujitsu bejelentette, hogy a 2,5 colos méretű, noteszgépekbe szánt winchestereinek maximum kapacitását 200 GB-ra kívánja növelni 2007 első feléig.

Jelenleg a legnagyobb kapacitással bíró, mobil felhasználású merevlemezt a Fujitsu birtokolja, ezen 120 GB-nyi adat tárolható el. A Fujitsu nagyra törő tervei szerint 2007 első felére olyan winchestert hozna forgalomba, mely két tányérral, s azokon egyenként 100-100 GB kapacitással rendelkezne. Ezt a bitek úgynevezett merőleges rögzítésével érnék el.

Erről az eljárásról egyébként egy igen látványos oktató rajzfilm is született még a múlt hónapban, bemutatandó, hogyan „állnak fel” a bitek a jelenleg használt fekvő helyzetből. Voltaképp arról van szó, hogy az úgynevezett perpendicular recording esetében az információmorzsákat tároló bitek olyan mágneses elrendezettségben találhatók meg a merevlemezen, mely jóval kevesebb helyet igényel a jelenleg alkalmazott módszerhez képest, így ugyanakkora felületre még több adat sűríthető rá.

A vállalat szóvivője szerint jelenleg maximálisan 105 gigabit per négyzetinch sűrűséggel rendelkeznek noteszgépekbe szánt merevlemezeik. Ezt kívánják közel másfélszeresére megnövelni: a 2007 első felében piacra kerülő modell esetében ez már 150 gigabit lesz négyzetinch-enként. Ezzel a lépéssel egyébként a Fujitsu lett a negyedik a legnagyobb merevlemezgyártók közül, aki bejelentette a „merőleges adatrögzítés” technológia alkalmazását.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák