Connect with us

A világ előrehaladása az információs társadalom terén 2004-ben

Dotkom

A világ előrehaladása az információs társadalom terén 2004-ben

Átfogó tanulmány az információs társadalom, az Internet és a hálózati világ 2004-es fejleményeiről.

2004-ben az információs társadalmi fejlődésre továbbra is a skandináv országok és az Egyesült Államok dominanciája volt jellemző. Az új kihívásokhoz jól láthatóan a fejlett nyugati világ és annak társadalmi berendezkedése alkalmazkodik egészében véve a leggyorsabban és legsikeresebben. A fejlődő világban továbbra is zárványszerű az információs forradalom és országai óriási digitális szakadékkal néznek szembe. A jövőben a globális színteret egyre inkább az Egyesült Államok és Ázsia csendes-óceáni térségének országai dominálják majd, és néhány – főleg skandináv – államot leszámítva az Európai Unió nem állja a versenyt.

A Budapesti Műszaki Egyetem Információs Társadalom-és Trendkutató Központjának kutatócsoportja által az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával készített 91 oldalas tanulmánya illetve annak közel azonos terjedelmű melléklete néhány napja hozzáférhető a Weben is: Information Society World Progress Report 2004: A világ előrehaladása az információs társadalom terén 2004-ben. Az egyedi és részletesen adatolt jelentés készítői a 2004-es évet leginkább jellemző folyamatokat a következő témakörök köré csoportosították: nemzetközi ranglisták és a világrégiók fejlettsége, trendek a hírfolyamok mögött, illetve fókuszpontok a kutatói világban.

Nemzetközi ranglisták és világrégiók fejlettsége
Az Egyesült Államok méreténél és fejlettségénél fogva az élen áll az Interneten megjelenített információk, szolgáltatások és termékek mennyisége, az infrastruktúra, valamint a technológiai eszközök használatához szükséges képzések biztosítása terén az egész világon. 2004-ben az Internet, az elektronikus kormányzat, a biztonság és az oktatás számított kiemelt területnek az Államokban.

Számos ázsiai ország az információs társadalom ranglisták legelső csoportjában található (Japán, Tajvan, Szingapúr és Dél-Korea) olyan gazdasági, társadalmi, infrastrukturális és kulturális jellemzőkkel, amelyek egyre inkább mintát jelenthetnek a világ többi országa számára. Emiatt még a számos ellentmondással jellemezhető követőik (Malajzia, Kína, Vietnam vagy Indonézia) is nagy figyelmet érdemelnek. Fejlődésük és sikereik közös eleme az autoriter hatalomgyakorlás, a stratégiai iparágak állami segítséggel való megerősítése és a tervezési tudatosság magas foka.

Európa nemzetállamai meglehetősen eltérő képet mutatnak az IKT-fejlettség és a szupranacionális szintű akciótervek terén. 2004-re tovább romlott az Unió esélye, hogy az információs társadalom vezető régiójává, meghatározó tudás-alapú gazdaságává váljon. Mind nagyobb kihívást jelent a kontinens informatikai iparának a visszaesése, az új tagállamok felvétele, az új technológiai lehetőségek megjelenése és a rivális centrumok megerősödése is.

2004 trendjei
A 2004-es év alapvetően az új technológiák (WiFi, szélessáv, 3G) elterjesztéséről, a meglévő szolgáltatások (e-kormányzat, e-kereskedelem) megerősítéséről és néhány kellemetlen felismerésről (spam, vírusok, nem terjedő szolgáltatások) szólt a világban.
A szakemberek leginkább finomhangolással voltak elfoglalva az információs társadalomhoz köthető technikák területén: bár új, meghatározó eszközök és eljárások nem jelentek meg 2004-ben, a már meglévő megoldások új, tömeges alkalmazási lehetőségeinek a keresése, illetve elterjesztésük rohamléptékben zajlott. Gyakorlati példákat lehetett látni arra, hogy mennyit ér valójában a Wi-Fi, a szélessáv, a kamerás mobiltelefon, az XML szabvány vagy a nyílt forráskódú szoftver.

Több érdekes viadal szemtanúi is lehettünk a 2004-es év során, például: a Linux kontra Microsoft harc újabb fejezetekkel bővült és továbbra is meghatározóak a Microsoft erőfeszítései a biztonságos számítástechnika és Internet megteremtéséért. Ez utóbbi – a biztonság és bizalom – önmagában is az év egyik kulcstémája volt 2004-ben az összenövő vírusok és spamek hatalmas tömege miatt.

A jelentés átfogóan ír számos más trendről is: az érdeklődés középpontjában a blogolás előretörése, az európai e-kormányzati fiaskó, a Google előretörése, a személyes jogok kezelése (DRM-től a biometrikus azonosításig) és a szélessávú Internet áll.

Akadémiai fókuszpontok
Az információs társadalom kutatásában a korábbi évek az intézményesedés időszakát jelentették és elnyerte helyét az „information society studies”. A technológia-központúság azonban továbbra is háttérbe szorítja a társadalomtudományi megközelítéseket: a friss gazdasági, technológiai és politikai jelenségek társadalomelméleti reflexiója iránti felfokozott várakozás a kutatókat abba az irányba tolja, hogy a rövid távon is érzékelhető társadalmi változásokra fókuszáljanak.

A 2004-es év tudományos termése alapján fél tucat olyan téma található, amellyel kapcsolatban elmondható, hogy ebben az évben kutatási csomópontként jelent meg és a jövőben meghatározhatja a felhasználói világot is:

  1. A „mindent körülölelő”, „szétterülő” ICT (Ambient Intelligence és Ubiquitous Computing).
  2. Komplexitásnövekedés, az erőforrásként összekapcsolt közösségek méretének növekedése (Complexity, Social Grid).
  3. Társadalmi „integráció” az ICT segítségével (E-inclusion).
  4. A szabad szoftver problematikája (Open Source Software, OSS).
  5. Az információs társadalom-politika ismételt felértékelődése.
  6. A mobil információs társadalom kiterjedése különböző alkalmazói világokban (Mobile information society, például m-learning, m-government, mobile TV).

A kutatócsoport vezetője: Pintér RóbertSzólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő