Connect with us

technokrata

A Nokia és az IYF együttműködése tapasztalatokban gazdag öt évet tud maga mögött

Dotkom

A Nokia és az IYF együttműködése tapasztalatokban gazdag öt évet tud maga mögött

A 23 millió dolláros befektetéssel megvalósult ifjúsági program világszerte már húsz országban működik.

A Nokia és az International Youth Foundation (IYF) az egész világra kiterjedő ifjúsági képzési program, a Make a Connection (Magyarországon: Kapcsolódj be!) öt éves évfordulójához érve számolt be arról, hogy huszadikként Hollandia csatlakozott a kezdeményezéshez. A legutóbb csatlakozott országgal együtt a Nokia világszerte összesen mintegy 23 millió amerikai dollárral járult hozzá a Make a Connection programhoz.

A Make a Connection 2000 áprilisa óta közvetlenül több mint 180 ezer résztvevő fiatalnak segített, közvetett módon pedig a résztvevők közösségeiben élő további 1,8 millió emberre fejtett ki pozitív hatást. A kezdeményezés a kezdetektől fogva a praktikus készségek – többek között az önbizalom, a felelősség-érzet, és a csapatmunka – fejlesztésére fektetett hangsúlyt annak érdekében, hogy a fiatalok hozzájárulhassanak közösségük életéhez, és kompetens, gondos felnőttekké váljanak.

Bár mindegyik ország programja tartalmaz egyedi elemeket, a helyi szinten aktuális tevékenységek révén mind a húsz program a fiatalság pozitív készségfejlesztését tűzte ki célul. A feladatok között Hollandiában például a hátrányos helyzetű fiatalok újságírói képzését megoldó, fiatalok által működtetett hírügynökségek felállítása, Lengyelországban több mint 3.500 fiatal önkéntes munkára való kiképzése és alkalmazása, Kanadában több mint 15 ezer fiatal őslakos egyéni és szociális készségeinek fejlesztése szerepelt, Brazíliában pedig ezer elkötelezett fiatal vállalkozott arra, hogy veszélyeztetett gyerekeknek olvasni segítsen.

A Make a Connection a tiszteletet parancsoló programokon és eredményeken túl a gyerekek és fiatalok életkörülményeinek javításának céljával vállalatok és nonprofit szervezetek között létrejövő együttműködések terén világszerte vezető szerepet vívott ki a Nokia és az IYF számára. A Nokia/IYF program úttörő jellegű együttműködést jelent a világ elsőszámú mobilkommunikációs cége, és a világ egyik legnagyobb, ifjúsági szervezetekből felépülő, és közel 70 országban és területen jelenlévő hálózata között.

Az IYF elnök-vezérigazgatója, William Reese a Make a Connection programot a fiatalok készségfejlesztésének olyan korszerű modelljeként látja, ahol mindegyik résztvevő saját szaktudásával járul hozzá a közös célhoz. Az IYF a program megtervezéséért, figyelemmel kíséréséért, és hatáselemzéséért felelős, a Nokia pedig az anyagi háttérről, az önkéntes munkaerőről, és a közösségekkel való kapcsolattartásról gondoskodik minden országban.

„A Nokia azzal foglalkozik, amihez a legjobban ért – és mi is ugyanezt tesszük.” – mondta Reese. „A lényeg az, hogy a praktikus készségek megszerzése hasznára válik majd a programban résztvevő fiataloknak és környezetüknek. A Nokia és az IYF egyaránt mélyen elkötelezett amellett, hogy világszerte felelős, érdeklődő állampolgárok építsék fel a közösségeket.”

Martin Sandelin, a Nokia társadalmi és közösségi kapcsolatokért felelős alelnöke szerint a Nokia és az IYF egyformán jelentős időt szánt a fiatalok készségfejlesztését célzó program kidolgozására. „Egy ekkora kaliberű globális együttműködés hatékony működéséhez nyílt, őszinte párbeszédre, egyértelmű stratégiai célokra, erős meggyőződésre, és némi kockázatvállalási készségre van szükség. A sikeres együttműködésnek ezek is nélkülözhetetlen elemei.”

Az IYF és a Nokia elkötelezett a programok hatásának értékelése és fejlesztése mellett, ezért a Make a Connection program projektjeit a Brandeis Egyetemen átfogó értékelésnek vetik alá. A részletes hatástanulmány várhatóan 2006 elején lát napvilágot.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom