Connect with us

A félreírt webcímek veszélyei

Dotkom

A félreírt webcímek veszélyei

IT-biztonsággal foglalkozó kutatók arra figyelmeztetik az internetezőket, hogy egy-egy elírt webcím komoly problémákat okozhat – például a közismert Google.com esetében.

www.google.com – a webcímet naponta több milliószor gépelik be a böngészők címsorába. Az internetezők nem jelentős arányban, de ekkora számnál minden bizonnyal több ezerszer írják el a pontos címet, nap mint nap. Ezt használja ki egy rosszindulatú online támadó, aki bejegyeztette a Googkle.com webhelyet. Amennyiben ugyanis az L betű lenyomása előtt véletlen beírjuk a K-t is (ez pedig nem nehéz, lévén, hogy a két gomb egymás mellett található a billentyűzeten), akkor egy olyan webhelyre jutunk, ahonnan trójai programok, spyware-ek és backdoor alkalmazások települhetnek számítógépünkre.

Az amerikai internetes vállalat már régóta tisztában van az ilyen jellegű próbálkozások veszélyével, így nem egy, a google-höz hasonló szót levédtek. Például a www.gooogle.com, ahol három darab O betű található a címben, szintén az online keresőmotorjáról elhíresült cég birtokában van (de például a négy darab O-t tartalmazó webcím már egy másik, popup reklámokkal élő, többek között szerencsejátékokat hirdető internetes vállalat tulajdona).

Az F-Secure egyik munkatársa által tett figyelmeztetésre hivatalosan még nem reagált a Google, ettől függetlenül óva intünk mindenkit a fenti, K-t is tartalmazó URL begépelésétől. Amennyiben mégis engedünk a kíváncsiságnak, könnyen phishing-szerű trójai program támadásnak eshet áldozatul számítógépünk, aminek következtében (legrosszabb esetben) akár meg is csapolhatják bankszámlánkat.

Talán minden idők legismertebb URL-csatája a Fehér Ház és egy pornográf tartalmakat kínáló vállalkozás között bontakozott ki. Míg ugyanis a whitehouse.gov hivatalosan is az Egyesült Államok kormányzatának tulajdonában van, addig a whitehouse.com címet egy szemfüles internetező regisztrálta be, s ott szinte azonnal pornóoldalt nyitott. Az áldatlan állapot ugyan megszűnt, de még mindig nem a Fehér Ház hivatalos oldalára jut, aki a .com TLD-jű címet írja be böngészőjébe.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő