Connect with us

Hirdetés

technokrata

ITTK: Információs társadalom itthon és a világban, valamint a mobilvilág egy éve

Dotkom

ITTK: Információs társadalom itthon és a világban, valamint a mobilvilág egy éve

Megjelent és néhány napja hozzáférhető a Weben is a Budapesti Műszaki Egyetem Információs Társadalom-és Trendkutató Központja (ITTK) által készített három, éves jelentés, mely a magyar információs társadalom, a világ információs társadalma és a mobilvilág egy éve témákat öleli fel.

A magyar információs társadalom 2004-ben – Országjelentés az információs társadalom fejlődéséről

A „Magyar információs társadalom éves jelentése” megállapítja, hogy az elmúlt évben hazánk nemzetközi pozíciói az információs társadalommal kapcsolatos ranglistákon – a helyezést illető stagnálás ellenére – tovább romlottak, így európai szinten jelenleg a csatlakozásra váró országokkal került versenyhelyzetbe.

Magyarországnak az európai információs társadalom fejlesztésével kapcsolatban számos új kihívással, elvárással kell szembesülnie, amihez egyelőre a hazai stratégiai gondolkodás és a születő dokumentumok nem illeszkednek. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a nagyobb állami programok nem hozták meg a várt eredményeket a még nem felhasználók meggyőzésében, így az új PC- és Internet-felhasználók számában alig észlelhettünk változást az elmúlt évhez képest.

A kutatócsoport elemzései szerint az igazi fejlődés a már felhasználók körében játszódott le 2004-ben: a meglévő PC- és Internet-felhasználókat egyre inkább jellemzi a technológia-váltás, az értékhozzáadott szolgáltatások (e-közszolgáltatások igénybevétele, e-bankolás, stb.) igénybevételének terjedése, a használattal eltöltött idő mennyiségének növekedése. Mindez azonban azt is jelenti, hogy az egyébként is markánsan jelenlévő digitális megosztottság mértéke tovább növekedik hazánkban.

A világ előrehaladása az információs társadalom terén 2004-ben – Átfogó tanulmány az információs társadalom, Internet, hálózati világ 2004-es fejleményeiről

A 2004-es év alapvetően az új technológiák (például: WiFi, szélessáv, 3G) elterjesztéséről, a meglévő szolgáltatások (például: e-kormányzat, e-kereskedelem) megerősítéséről és néhány kellemetlen felismerésről (spam, vírusok, nem terjedő szolgáltatások) szólt a világban. Bár új, meghatározó technika nem jelent meg 2004-ben, a már meglévő megoldások új, tömeges alkalmazási lehetőségeinek a keresése, illetve elterjesztésük rohamléptékben zajlott. A jelentés által körbejárt további témák: nemzetközi rangsorok, ország-portrék és világrégiók fejlettsége, trendek a hírfolyamokban, valamint az akadémiai kutatások csomópontjai.
Az ITTK kutatócsoportja által készített Information Society World Progress Report 2004: A világ előrehaladása az információs társadalom terén 2004-ben

A mobilvilág egy éve – Átfogó tanulmány a mobiltechnológia, -kultúra és -kommunikáció 2004-es fejleményeiről

A tanulmány 2004 mobilvilágát két átfogó, nemzetközi trenddel jellemzi: a mobiltelefon megindult az univerzális tranzakciós eszközzé válás útján, miközben fejlődése egyre jobban hasonlít az Internetére. Emellett három, nagy horderejű folyamatot emel ki: a különböző hálózatok között meginduló konvergenciát, a fejlett piacok adat-intenzív növekedésének megindulását, valamint azoknak az országoknak és régióknak az egyre növekvő számát, ahol a mobilkommunikációra, mint a gazdasági növekedés kulcsfontosságú alkotóelemére tekintenek.

A Pannon GSM támogatásával készített, vaskos tanulmány hozzáférhető a Weben is.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés