Connect with us

HP ´print-on-demand´ megoldás a bécsi Művészettörténeti Múzeumban

Dotkom

HP ´print-on-demand´ megoldás a bécsi Művészettörténeti Múzeumban

A HP jóvoltából bárki otthonában gyönyörködhet a bécsi Művészettörténeti Múzeum műalkotásaiban.

Az ESPRO izraeli informatikus szakembereivel együttműködve a HP igény szerinti nyomtatási (print-on-demand) megoldást dolgozott ki a bécsi Művészettörténeti Múzeum számára. Christine Donner, a HP Austria Képalkotási és Nyomtatási Divíziójának vezetője szerint: „A múzeum minden látogatójának biztosítjuk a lehetőséget, hogy hazavihesse magával kedvenc képét”. Erről gondoskodik a valósághű színes képzőművészeti nyomatminőséget nyújtó „My Collection” rendszer.

A múzeum bejáratánál kérhető audioguide segítségével a látogatók már szemlélődés közben kiválaszthatják a nekik tetsző képeket, hogy aztán távozás előtt katalógus formájában („My Catalogue”) vagy akár poszterként kinyomtassák őket a HP Colour LaserJet 9500 és HP Designjet 5500 UV nyomtatókkal.

Az együttműködés fázisai
A HP és a Művészettörténeti Múzeum együttműködése 2004-ben, a Giorgione kiállítással indult. Ez a tárlat a halhatatlan Giorgione-festmények mellett különleges röntgenképekkel mutatja be az alkotások eredetét és elkészítésük folyamatát. A röntgenfotókon jól láthatók a festményeken utólag végrehajtott változtatások, felülfestések. A HP vállalta a röntgenképek elkészítését, és a múzeum annyira meggyőzőnek találta a végeredményt, hogy a felkérte a vállalatot „My Collection” projektje lebonyolítására.

Művészetek Ausztriában – fontos szektor a HP számára
A Művészettörténeti Múzeummal folytatott együttműködés csupán egy a HP Ausztriában és nemzetközi szinten végrehajtott számos művészeti projektje közül. Az ausztriai példák közül említést érdemel a Bécsi Múzeum John F. Kennedy kiállításán végzett munka, vagy a hamarosan megnyíló Zeltwegi Repülési Múzeum, ahol Designjet-ekkel készítették a dekorációs anyagokat és a dokumentációt.

A HP nyomtatási technológiájának előnyeit persze nem csak múzeumok élvezhetik. Klaus Pobitzer dél-tiroli művész például évek óta a vállalat nagyformátumú nyomtatási rendszereivel készíti el gigászi méretű alkotásait. Ez az együttműködés a 2000-es „múzeumok éjszakájával” indult, amikor a HP a Leopold Múzeum rendelkezésére bocsátotta nyomtatóit. Itt ismerte meg Klaus Pobitzer a HP-nyomtatók kiváló minőségét. Az egérrel rajzoló művész azóta számos projektet valósított meg a HP nyomtatói és eredeti kellékanyagai felhasználásával. Így állította össze például a Tiroli Művészeti Galériában 2001-ben megszervezett „The Boxer” című kiállítás, vagy a 2004-es palermói Kal´s Art fesztiválon bemutatott „Uomini di Palermo“ című tárlat anyagát.

Nemzetközi művészeti projektek
A HP európai szinten is számos művészeti kezdeményezésben és partnerkapcsolatban vesz részt. Az egyik projekt keretében a londoni National Gallery-ben telepített igény szerint működő nyomtatási (print-on-demand) rendszert. Emellett aktívan dolgozik a Londonban és Párizsban már nagy sikerrel alkalmazott HYPE kiállítási koncepció megvalósításán. Ennek lényege, hogy a múzeum a képzőművész hallgatóktól kezdve a hivatásos fotósokig, a teljes művészvilágot bevonja a kiállítás megtervezésébe. A felhívás nyomán megszülető digitális alkotásokat a művészek beküldik a múzeumba, ahol aztán a HP technológiája segítségével kinyomtatják őket. Ezzel a módszerrel a lehető legváltozatosabb alkotásokkal lehet kitölteni a galériában egyébként üresen álló tereket.

A HP a fotózás terén is több művészeti projektet támogat. Együttműködik például a hivatásos fotósok legnagyobb globális ügynökségeként számon tartott Magnum Photos-zal. A világ híres fotósai közül a Woodstock fotóiról ismert Elliott Landy, Douglas Kirkland kanadai sztárfotós és a számos díjjal jutalmazott belga Carl De Keyzer is a HP technológiájára esküszik.

HP: a népszerűség titka
Nem véletlen, hogy a világon mindenütt szívesen használják a HP megoldásait a művészeti alkotások csúcsminőségű nyomtatására. A színes nyomtatás alapjaitól kezdve a komplett nagyformátumú nyomtatási megoldásokig, a HP minden területen páratlan szakértelemmel rendelkezik. A nyomtatási piac vezető vállalata lévén saját kutatólaboratóriumokat tart fenn, ahol a tudósok a termékek továbbfejlesztésén és finomításán dolgoznak. Erőfeszítéseiket hitelesen igazolja a vállalat 25.000 szabadalma és az egyes termékek több milliárd dolláros fejlesztési költségvetése.

A HP ily módon garantálja termékei rendkívüli megbízhatóságát és minőségét. Nyomtatási rendszereinek valósághű színei kivételes jelentőséggel bírnak a művészeti piacon. A vállalat a művészek és a múzeumok elvárásait alapul véve állítja be termékei optimális nyomtatási minőségét. Nyomtatási stratégiájának sikerét bizonyítja, hogy sikerült kivívnia a világ legismertebb múzeumai közé tartozó bécsi Művészettörténet Múzeum bizalmát.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő