Connect with us

technokrata

Az eBay belépett első kelet-európai piacára

Dotkom

Az eBay belépett első kelet-európai piacára

Az eBay, a világ legnagyobb online aukciós szolgáltatója megnyitotta lengyel szolgáltatását.

Az elmúlt hetekben Varsóba érkezett az eBay két magas beosztású menedzsere az eBay.pl aukciós portál beindítása kapcsán, mely lengyel nyelven üzemel, lengyel árakkal. Az eBay lengyelországi portálját többségében lengyel munkatársak fogják üzemeltetni. Az óriáscég már januárban elkezdte új csapatának összeállítását, az aukciós portál indulásának időpontját azonban máig nem lehet tudni. Az iSITE vizsgálódásának középpontjában az áll, hogy az eBay lengyel piacra történő betörése mekkora veszélyt jelent az országban már jó pár éve működő Allegro.pl-re?

A kaliforniai cég jelenleg 32 országban nyújtja internetes aukciós szolgáltatását. Tavalyi átmenő forgalma 34 milliárd amerikai dollárt, árbevétele 3,27 milliárd amerikai dollárt tett ki, amelyből nyeresége 778 millió dollár volt. Bevételei főleg a tranzakciós és aukciós műveletek díjaiból adódnak. Az eBay-en 2004. végére már több mint 135 millió felhasználó regisztrálta magát.

Az eBay nem az első aukciós portál a lengyel piacon. A lengyeleknél elég népszerűek az internetes aukciók, és ennek a piacnak a 80%-át a Lengyelországban már több éve működő Allegro.pl tartja a kezében, ahol a tavalyi évben 830 millió zlotyi értékben adtak el termékeket. Ezen tények ismeretében elég éles harc látszik kibontakozóban és a piac átvételének lehetősége sem kizárt.

A lengyelországi allegro.pl aukciós internetes portált 1999-ben alapította a holland Arjan Bakker és a most 25 éves Poznan-i Tomasz Dudziak. Az egész vállalkozás költsége az ötlet felmerülésétől egészen a megvalósításig nem került többe 15.000 zlotyinál. 2000-ben a rendszert megvásárolta 75.000 dollárért a QXL ricardo vállalat (az eBay mellett az egyik legjelentősebb szereplő az európai piacon). 2002-ben a már szép hasznot hozó vállalkozás 92%-a az Arjan Bakker vezette NIAA nevű cég tulajdonába került, a maradék 8% pedig a QXL ricardo-nál maradt. A vitatható tulajdonszerzéssel kapcsolatos per már három éve húzódik.

Mindennek tetejében az Allegro (jelenlegi) tulajdonosi köre kelet-európai terjeszkedésbe kezdett, amely során – az előbbi esettel hasonló módon – a létrejövő leányvállalatokat nem az Allegro, hanem a saját tulajdonú Payback vállalatuk nevére írták. Magyar vonatkozása is van az ügynek: a teszvesz.hu oldal tulajdonosai között ott szerepel a payback cég (valamint megjelenik a mágikus név is: Arjan Bakker) és a Sanoma is.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd