Connect with us

Siemens AWACSS: ´vadászat´ vízszennyező anyagokra

Dotkom

Siemens AWACSS: ´vadászat´ vízszennyező anyagokra

A megoldással antibiotikumok, irtószerek és hormonok is kimutathatók.

Egy EU-projekrt keretében a Siemens és partnerei egyedülálló rendszert fejlesztettek ki vizeket szennyező káros anyagok megfigyelésére. Az utazóbőrönd méretű eszköz neve Automated Water Analyser Computer Supported System (AWACSS), és 32-féle anyag közvetlen helyszíni kimutatására alkalmas, mégpedig olcsóbban és gyorsabban, mint egyéb, meglévő rendszerek. Egy laborpéldányát a müncheni IFAT 2005 környezetvédelmi szakvásáron (április 25-29.) mutatják be.

Az ivóvíz nyerésére felhasznált felszíni vizek és kutak vízminőségét rendszeresen ellenőrizni kell. Az elemzési módszerek annál előnyösebbek, minél olcsóbban és gyorsabban szállítják az eredményeket. Az AWACSS akár 1 mikrogramm/liter alatti szennyezés-koncentrációt is képes kimutatni a mérés helyszínén, mégpedig tizenöt percen belül. Az eredményt a készülékhez tartozó komputer tárolja és küldi rádiós vagy LAN-összeköttetésen keresztül egy központi szerverre, amely azt összeveti a saját adatbankjában tárolt paraméterekkel. Lényeges eltérés esetén az érintett felhasználó e-mailt vagy SMS-t kap – ez jelentős időnyereség az eddigi, manuális mintavételen és azt követő labor-elemzésen alapuló, többórás felderítési és riasztási eljárással szemben.

A rendszer lelke egy biochip, amely egy felületkezelt üveglemezkéből és a rajta lévő 32 szenzor-pozícióból áll. Ezek mindegyikén károsanyag-molekulákat rögzítenek és fluoreszkáltatnak. Ennek alapján egy optikai szenzor meghatározza a károsanyag fajtáját és koncentrációját. Többek közt antibiotikumok, irtószerek és hormonok (például a fogamzásgátlókban használt ösztrogén) is kimutathatók.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő