Connect with us

Hirdetés

technokrata

Siemens AWACSS: ´vadászat´ vízszennyező anyagokra

Dotkom

Siemens AWACSS: ´vadászat´ vízszennyező anyagokra

A megoldással antibiotikumok, irtószerek és hormonok is kimutathatók.

Egy EU-projekrt keretében a Siemens és partnerei egyedülálló rendszert fejlesztettek ki vizeket szennyező káros anyagok megfigyelésére. Az utazóbőrönd méretű eszköz neve Automated Water Analyser Computer Supported System (AWACSS), és 32-féle anyag közvetlen helyszíni kimutatására alkalmas, mégpedig olcsóbban és gyorsabban, mint egyéb, meglévő rendszerek. Egy laborpéldányát a müncheni IFAT 2005 környezetvédelmi szakvásáron (április 25-29.) mutatják be.

Az ivóvíz nyerésére felhasznált felszíni vizek és kutak vízminőségét rendszeresen ellenőrizni kell. Az elemzési módszerek annál előnyösebbek, minél olcsóbban és gyorsabban szállítják az eredményeket. Az AWACSS akár 1 mikrogramm/liter alatti szennyezés-koncentrációt is képes kimutatni a mérés helyszínén, mégpedig tizenöt percen belül. Az eredményt a készülékhez tartozó komputer tárolja és küldi rádiós vagy LAN-összeköttetésen keresztül egy központi szerverre, amely azt összeveti a saját adatbankjában tárolt paraméterekkel. Lényeges eltérés esetén az érintett felhasználó e-mailt vagy SMS-t kap – ez jelentős időnyereség az eddigi, manuális mintavételen és azt követő labor-elemzésen alapuló, többórás felderítési és riasztási eljárással szemben.

A rendszer lelke egy biochip, amely egy felületkezelt üveglemezkéből és a rajta lévő 32 szenzor-pozícióból áll. Ezek mindegyikén károsanyag-molekulákat rögzítenek és fluoreszkáltatnak. Ennek alapján egy optikai szenzor meghatározza a károsanyag fajtáját és koncentrációját. Többek közt antibiotikumok, irtószerek és hormonok (például a fogamzásgátlókban használt ösztrogén) is kimutathatók.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés