Connect with us

Hogyan semmisítsük meg véglegesen adatainkat?

Dotkom

Hogyan semmisítsük meg véglegesen adatainkat?

Az adatmegsemmisítés legalább olyan nehéz feladat, mint az információ létrehozása, begyűjtése.

Legtöbben el sem hinnék, mennyi fontos, bizalmas, személyre vonatkozó adatot tárolnak a merevlemezen. Pedig elég lenne csak a jelszavakra gondolni, aminek ismeretében sok egyéb információhoz is hozzáférhet az, aki birtokába kerül a kódnak. De meg lehet említeni például a digitális fotóalbumokat is – bizonyára sokunk merevlemezén pihennek olyan meghitt fényképek, melyeket szűk családi körben szívesen megnézünk, de ismeretlen embereknek nem szívesen adnánk ki.

Számos példát szolgáltatott már erre a közelmúlt, amikor még az alapvető lépések sem történtek meg az adat letörlésére vonatkozóan, nem egy esetben minden információval „megtömve” jutottak ki bizalmas adatok illetéktelenek kezébe. Pedig még az sem jelent teljesen biztos megoldást, ha letöröljük a kényes információkat: az úgynevezett wipe programok nem megfelelő használata hamis biztonságérzetet ad. Különösen veszélyes lehet ez a vállalatokra nézve, ahol gyakran százasával selejtezik le a winchestereket anélkül, hogy érdemben tennének valamit az adatszivárgás ellen. Egy, még 2003-ban napvilágot látott felmérés szerint, amit két érettségiző diák készített, az Ebay online aukciós portálon megvásárolt 129 működő használt merevlemezek közül csupán 12 (!) volt megfelelően letakarítva, a többiről valamennyi adatot sikerült visszanyerni.

Hogyan szabadulunk meg adatainktól?

Első lépésként az emberek többnyire (alacsonyszintű) formattálást hajtanak végre winchestereiken, s sokan már meg is nyugodnak ettől, azt gondolván, hogy megtettek minden szükséges eljárást. Ez azonban egyáltalán nem igaz, mivel a megfelelő eszközök birtokában hiába kerültek felülírásra az adatszektorok, azok nagy valószínűséggel visszaállíthatók lesznek eredeti állapotukba. Akad, aki ezzel tisztában van, ezért valamilyen speciális, kifejezetten a biztonságos törlésre kifejlesztett szoftverhez fordul. Szinte mindegyik IT-biztonsági szoftverek fejlesztésével foglalkozó cég rendelkezik ilyen alkalmazással, amely voltaképp nem tesz mást, mint véletlenszerűen írja felül a háttértáron található információt nullákkal és egyesekkel.

Ezt több alkalommal megtéve már meg lehet közelíteni az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma által megkövetelt védelmi színvonalat. Az USA ezen minisztériuma azt fogadja el biztonságos törlésnek, ha az adatok legalább négyszer felülírásra kerültek. Van viszont egy nagy hátránya ennek – a többszörösen megismételt eljárás gyakran órákat emészt fel, s a legtöbb átlagos PC-tulajdonos nem szán ennyi időt adatainak eltüntetésére.

Vannak azonban olyan területek, ahol akárhányszor felül lehet írni a winchestert, nem fogadják el biztonságos törlésnek. Ilyen, tipikusan nemzetvédelmi feladatokat ellátó környezetben az adathordozó fizikai megsemmisítése jelent egyedül megoldást: például erős mágneses tér hatásának teszik ki a winchester lemezeit. Az Egyesült Államokban a nagyobb PC-forgalmazók és winchestergyártók mindegyike rendelkezik úgynevezett recycling programmal, amelynek keretei között – 20-30 dollárért – visszaveszik az elöregedett merevlemezt, majd véglegesen megsemmisítik (a rajta levő összes információval egyetemben).

Az átlagfelhasználó számára azonban talán elegendő az is, ha a fent említett törlőprogramok egyikét néhányszor „ráereszti” az eladni tervezett winchesterre. Pár órát megér az adataink védelme.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő